Gå direkt till innehåll
Utställningen "Möt blicken" öppnar på Arbetets museum den 14 mars. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez
Utställningen "Möt blicken" öppnar på Arbetets museum den 14 mars. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Pressmeddelande -

Möt blicken som utmanar reklamvärlden

Fotograf Emilia Bergmark-Jiménez bryter normer inom kommersiellt fotografi. I utställningen ”Möt blicken” tar hon oss med på en fotografisk resa genom sina kommersiella, konstnärliga och dokumentära projekt. Alla med samma mål – att ge plats åt människor som sällan får synas på bild.

Under sina tio år som kommersiell fotograf har Bergmark-Jiménez genomgående arbetat för att människor som normalt inte syns i reklambilden ska få ta plats där. En kamp som handlar om att utmana strukturer och berätta historier som erbjuder en annan bild av verkligheten än den dominerande.

Jag har alltid vetat att jag vill något mer än att bara ta perfekta reklambilder. Ändå är det inom reklamen, det kommersiella fotografiet som jag har hittat yrkesglädje och meningsfullhet. Mellan att jobba som frilansfotograf och att arbeta idealistiskt med min övertygelse om att fotografi kan förändra. Någonstans i det styrda, i de givna förutsättningarna har min kreativitet blommat ut, säger Emilia Bergmark-Jiménez.

Om projektet Bredda bilden

Bland de projekt som visas i utställningen finns Bredda bilden – ett samarbete mellan Emilia Bergmark-Jiménez och Teknikföretagen med syfte att uppdatera bilden av teknikindustrin. I dag är det huvudsakligen män som syns på bild när teknikbranschen ska illustreras. Bredda bilden är en bildbank med närmare 200 bilder på kvinnor som arbetar med teknik eller studerar på teknisk högskola. Kompetensförsörjningen är för många teknikföretag det enskilt största tillväxthindret. Förebilder och representation är viktigt för att fler ska känna sig inkluderade i branschen och vilja söka sig dit.

Att Teknikföretagen har gett mig förtroendet att gå hela vägen och skapa en hel bildbank är det som gör samarbetet unikt. Det är varken polerat eller iscensatt utan situationerna är på riktigt. Sedan är det ett tillfälle att nå väldigt många i en mansdominerad bransch, det ger projektet tyngd och visar att Teknikföretagen tar frågan på allvar, säger Emilia Bergmark-Jiménez.

Om fotografen

Emilia Bergmark-Jiménez är född 1982 i Stockholm och utbildad vid Fotoskolan i Gamleby och Högskolan för fotografi i Göteborg. Emilia är verksam som reklamfotograf med fokus på mångfald och representation, i Sverige och internationellt. Vid sidan av sin kommersiella verksamhet arbetar Emilia med egna konstnärliga projekt.

Kontakt:

Josefine Höijer, intendent, Arbetets museum. Tel: 011-23 17 06, e-post: josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum. Tel: 011-23 17 02, e-post: johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Sara Grevlund, vik. intendent, Arbetets museum. Tel: 011-23 17 13, e-post: sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Pressvisning: Pressvisning hålls på Arbetets museum, plan 7, den 12 mars kl. 10.00. Vid pressvisningen medverkar fotograf Emilia Bergmark-Jiménez och Maria Rosendahl, Enhetschef Kompetensförsörjning och Digitalisering, Teknikföretagen. OSA gärna till kommunikation@arbetetsmuseum.se. Varmt välkomna!

Pressbilder: www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Vernissage: Arbetets museum, plan 7, 14 mars kl. 14.00.

Läs mer om utställningen: www.arbetetsmuseum.se/utstallning/mot-blicken

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping