Gå direkt till innehåll
Utställningen "Möt blicken" öppnar på Arbetets museum den 14 mars. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez
Utställningen "Möt blicken" öppnar på Arbetets museum den 14 mars. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Pressmeddelande -

Möt blicken som utmanar reklamvärlden

Fotograf Emilia Bergmark-Jiménez bryter normer inom kommersiellt fotografi. I utställningen ”Möt blicken” tar hon oss med på en fotografisk resa genom sina kommersiella, konstnärliga och dokumentära projekt. Alla med samma mål – att ge plats åt människor som sällan får synas på bild.

Under sina tio år som kommersiell fotograf har Bergmark-Jiménez genomgående arbetat för att människor som normalt inte syns i reklambilden ska få ta plats där. En kamp som handlar om att utmana strukturer och berätta historier som erbjuder en annan bild av verkligheten än den dominerande.

Jag har alltid vetat att jag vill något mer än att bara ta perfekta reklambilder. Ändå är det inom reklamen, det kommersiella fotografiet som jag har hittat yrkesglädje och meningsfullhet. Mellan att jobba som frilansfotograf och att arbeta idealistiskt med min övertygelse om att fotografi kan förändra. Någonstans i det styrda, i de givna förutsättningarna har min kreativitet blommat ut, säger Emilia Bergmark-Jiménez.

Om projektet Bredda bilden

Bland de projekt som visas i utställningen finns Bredda bilden – ett samarbete mellan Emilia Bergmark-Jiménez och Teknikföretagen med syfte att uppdatera bilden av teknikindustrin. I dag är det huvudsakligen män som syns på bild när teknikbranschen ska illustreras. Bredda bilden är en bildbank med närmare 200 bilder på kvinnor som arbetar med teknik eller studerar på teknisk högskola. Kompetensförsörjningen är för många teknikföretag det enskilt största tillväxthindret. Förebilder och representation är viktigt för att fler ska känna sig inkluderade i branschen och vilja söka sig dit.

Att Teknikföretagen har gett mig förtroendet att gå hela vägen och skapa en hel bildbank är det som gör samarbetet unikt. Det är varken polerat eller iscensatt utan situationerna är på riktigt. Sedan är det ett tillfälle att nå väldigt många i en mansdominerad bransch, det ger projektet tyngd och visar att Teknikföretagen tar frågan på allvar, säger Emilia Bergmark-Jiménez.

Om fotografen

Emilia Bergmark-Jiménez är född 1982 i Stockholm och utbildad vid Fotoskolan i Gamleby och Högskolan för fotografi i Göteborg. Emilia är verksam som reklamfotograf med fokus på mångfald och representation, i Sverige och internationellt. Vid sidan av sin kommersiella verksamhet arbetar Emilia med egna konstnärliga projekt.

Kontakt:

Josefine Höijer, intendent, Arbetets museum. Tel: 011-23 17 06, e-post: josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum. Tel: 011-23 17 02, e-post: johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Sara Grevlund, vik. intendent, Arbetets museum. Tel: 011-23 17 13, e-post: sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Pressvisning: Pressvisning hålls på Arbetets museum, plan 7, den 12 mars kl. 10.00. Vid pressvisningen medverkar fotograf Emilia Bergmark-Jiménez och Maria Rosendahl, Enhetschef Kompetensförsörjning och Digitalisering, Teknikföretagen. OSA gärna till kommunikation@arbetetsmuseum.se. Varmt välkomna!

Pressbilder: www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Vernissage: Arbetets museum, plan 7, 14 mars kl. 14.00.

Läs mer om utställningen: www.arbetetsmuseum.se/utstallning/mot-blicken

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade nyheter