Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

On the Move på Arbetets museum i Norrköping

Den 6 september öppnar utställningen On the Move på Arbetets museum i Norrköping. Konstnär Margareta Klingberg har följt bärplockare från f d Östeuropa och Thailand i deras arbete i norrlandsskogarna och på hemorten. De är människor som representerar en mindre synlig sida av den nya globala ekonomin där hela världen är en möjlig arbetsplats.

Under bärsäsongen kommer ett stort antal gästarbetare till norra Sveriges inland. Många kommer från länder i f d Östeuropa som Polen, Litauen, Vitryssland och Ukraina, men det finns också människor som kommer resande ända från Thailand för att plocka bär. Margareta Klingberg kom i kontakt med bärplockarna när hon själv arbetade för en bäruppköpare i Junsele i Ångermanland. Hon kom att intressera sig för thailändska risbönders och polska småbrukares rörelser i det svenska skogslandskapet och ville söka sambanden med deras tillvaro i hemlandet.

Med kamera har Margareta följt med på bärplockning och fått en inblick i säsongsarbetarnas vardag. Det visar sig att flera ser bärplockningen som en del i en sammansatt ekonomi där födkrokarna är spridda på flera ställen och länder. Människorna ingår i ett kretslopp i en vidsträckt geografi och bygger sina liv på att förflytta sig mellan platser och länder för att försörja sig. Thailändska bönder hinner med hjortron, blåbär och lingon i Sverige innan det är dags för den egna risskörden. Polska småbrukare förlänger den egna säsongen med ännu en skörd i Sverige. Andra kompletterar sin inkomst i hemlandet med tidig skörd av primörer och frukt i Tyskland, Holland och Spanien och den sena bärsäsongen i Sverige. Några har övergivit den svenska bärskogen för byggarbetsplatser på Irland.

Bärplockning har gått från att vara en traditionell och betydelsefull extrainkomst för kvinnor och äldre i skogslänen till att vara en internationaliserad verksamhet för gästarbetare från hela världen. Margareta Klingberg har följt säsongsarbetarna både i Sverige och i hemländerna för att beskriva deras arbetsliv - en sorts globalisering underifrån.

Delar ur projektet On the Move har tidigare visats i utställningarna Momentum (Moss, Norge), Arbeit/Work (Innsbruck, Österrike och Cork, Irland) Facing East (Storbritannien) samt Nomads of Nowadays (Gdansk, Polen). I utställningen på Arbetets museum är det första gången som hela materialet visas samtidigt. Utställningen består av ett 40-tal bilder från både Sverige och säsongsarbetarnas hemländer, video samt några installationer. Projektet On the Move har genomförts med stöd av Konstnärsnämnden - Sveriges bildkonstnärsfond.

Margareta Klingberg är född i Sundsvall. Hon är bildkonstnär och arbetar med textil, text och fotografi.

PRESSVISNING: torsdag 4 september kl 13 på plan 7

VERNISSAGE: lördag 6 september kl 14. Annette Rosengren, fil dr i etnologi och verksam på Nordiska museet, inviger

UTSTÄLLNINGSPERIOD: 6 september-16 november 2008

PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.

FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Margareta Klingberg, 070-52 64 874, klingberg_m@hotmail.com

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping