Gå direkt till innehåll
Den 15 februari öppnar storsatsningen Jobblabb på Arbetets museum i Norrköping.
Den 15 februari öppnar storsatsningen Jobblabb på Arbetets museum i Norrköping.

Pressmeddelande -

Snart öppnar Jobblabb – utställningen som ska nå alla femmor i Östergötland

Den 15 februari, lagom till sportlovet, öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Den 14 februari bjuder vi in pressen till förhandstitt och mingel. Välkomna!

Experimentverkstad möter studie- och yrkesvägledning

Den nya utställningen är ett färgsprakande upptäckarlabb med teststationer som hjälper besökaren att få syn på sina egna egenskaper och styrkor. Syftet är att ge besökaren stärkt självförtroende och vidgade möjlighetshorisonter vad gäller arbete och utbildning. Jobblabb ger också en bild av det moderna arbetslivet, vilka som jobbar där och vilka egenskaper de har. Utställningen har som långsiktigt mål att nå alla femteklassare i länet, men vänder sig även till nyanlända, barnfamiljer och allmänheten i stort.

Jobblabb är en lekfull blandning mellan experimentverkstad och studie- och yrkesvägledning. Här får besökaren testa sig själv och matchas mot utbildning och yrke, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

Jobblabb är en vidareutveckling av museets populära utställning Jobbcirkus som vände sig till elever i årskurs 8.

En lärdom vi tagit med oss från Jobbcirkus och samarbetet med forskare och studie- och yrkesvägledare är att elever redan i högstadiet är starkt påverkade av sitt kön och sociala bakgrund i funderingarna kring framtida jobb. Därför väcktes tanken om att börja jobba med de här frågorna tidigt med en utställning för en yngre målgrupp, säger museipedagog Christine Mars, som har tagit fram Jobblabbs pedagogiska koncept.

Samarbete med skolor och företag i länet

Arbetets museum har tecknat ett treårigt avtal med länets kommuner som gör det gratis för skolan att besöka Jobblabb. I framtagandet av utställningen har 280 barn i femte klass och omkring 100 studie- och yrkesvägledare, rektorer och lärare från 7 skolor i regionen medverkat. Mycket av arbetet har skett genom diskussioner och workshopar med eleverna ute på skolorna. Eleverna har även fått utvärdera de teststationer som besökarna kommer att ta del av i utställningen.

Med Jobblabb vill vi väcka tankar om hur en kan se på sig själv och sina förmågor. Att alla har superkrafter som kan användas i många olika sammanhang, inte minst i arbetslivet”, säger Christine Mars.

Arbetets museum har också samverkat med Region Östergötland, Linköpings Universitet, Holmen, Siemens, Toyota och Jobba grönt/Vreta Kluster i satsningen. Organisationerna har hjälpt museet att utforma arbetsmetoder där målgruppen får testa sina egenskaper och inspireras av dagens yrkesverksamma.

Jobblabb öppnar för allmänheten lördag 15 februari. Skolor kan redan nu boka in besök på www.arbetetsmuseum.se/visningsforfragan. Utställningen är reserverad för skolgrupper tisdagar, onsdagar och torsdagar. Övriga dagar kan allmänheten ta del av utställningen. 

Läs mer om Jobblabb på www.arbetetsmuseum.se/utstallning/jobblabb

Pressvisning

Pressvisning hålls den 14 februari kl. 14.00 på Arbetets museum, plan 2 (entréplan). Utställningschef Johanna Haverlind och utställningsproducent Mia Sas visar och berättar om utställningen. Kl. 14.40 invigs utställningen av landshövding Carl Fredrik Graf följt av mingel med lärare, rektorer, studie- och yrkesvägledare, företag och organisationer i länet. Pressen är varmt välkommen att närvara.

Kontakt

Christine Mars, pedagog, tel. 011-23 17 32, christine.mars@arbetetsmuseum.se

Niklas Cserhalmi, museidirektör, tel. 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

Utställningen Jobblabb är finansierad av forskningsstiftelsen Vinnova, Region Östergötland, följande kommuner i länet; Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby, Finspång, Söderköping, Åtvidaberg, Valdemarsvik, Boxholm, Vadstena samt Ödeshög. Linköpings universitet, Länsstyrelsen i Östergötland, Kommunal, IF Metall, Unionen, Holmen Paper AB, Siemens Industrial Turbomachinery AB, Toyota Material Handling och Jobba grönt.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Jobbcirkus

En utställning om valet till gymnasiet som ibland kan kännas som rena cirkusen.

I sommar bjuder museet på både nya utställningar och småskaliga familjeaktiviteter. Foto: Peter Holgersson

Arbetets museum öppnar 16 juni

Den 16 juni öppnar Arbetets museum portarna för besökare igen. Museet har anpassat verksamheten för att kunna ta emot besökarna på ett tryggt sätt, utan vernissager eller andra folktäta evenemang. I sommar bjuder museet på både nya utställningar och småskaliga familjeaktiviteter.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping