Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Jobbcirkus

 En utställning om valet till gymnasiet som ibland kan kännas som rena cirkusen.

I utställningen Jobbcirkus får unga möjlighet att reflektera kring sina framtida yrkesbanor och hjälp att navigera bland all information. Val av skolor och inriktningar kan tyckas oändliga och det finns i nuläget en mismatch på arbetsmarknaden, där vissa branscher säger sig ha svårt att hitta rätt utbildad arbetskraft. Industrisektorn i Östergötland menar t.ex. att de lider brist på kompetent yrkesfolk, samtidigt som media rapporterar om arbetslöshet, varsel och lågkonjunktur. I utställningen ges en inblick i denna bransch som få har insyn i.

- Utställningen lyfter fram individer inom arbetslivet som vi hoppas ska fungera som förebilder för unga. Vi har valt att fokusera extra på industrijobb eftersom det är en bransch som är märkligt osynlig i samhället. Vi är väldigt glada över att ha lyckats få en bred uppslutning kring Jobbcirkus från politiker, fack, näringsliv och samhällsliv i hela länet, säger museidirektör Niklas Cserhalmi.

Jobbcirkus riktar sig i första hand till elever i årskurs 8 och 9 som står inför det kommande gymnasievalet. Genom visningar ledda av museets pedagoger får ungdomarna i en lekfull miljö börja fundera över egna styrkor och vad som är viktigt för dem.

- Ungdomars val, resultaten i skolan och arbetslivets behov av arbetskraft är strategiska frågor för en regions utveckling. I utställningen Jobbcirkus hittar vi ett nytt sätt att nå ut, med hjälp av kultur och pedagogik hjälpa och inspirera ungdomar inför ett framtida val, säger Östsams vice ordförande Lars Laban Bengtsson.

Jobbcirkus är producerad av Arbetets museum med stöd av Östsam och Länsstyrelsen i Östergötland. Unionen, IF-Metall, Svenskt Näringsliv och Industrikompetens har varit delaktiga i projektet. Företag och kommuner i Östergötland har bidragit till att finansiera utställningen.

PRESSVISNING: torsdag 3 oktober kl.10, entréplan
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 5 oktober 2013 – 25 maj 2014
PRESSBILDER: finns för nedladdning på www.arbetetsmuseum.se under Press

FÖR MER INFORMATION:
Maria Asplund, producent Jobbcirkus, 011-23 17 46, maria.asplund@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade nyheter