Gå direkt till innehåll
Gigarbetare på Södermalm i Stockholm. Foto: Kevin Chang
Gigarbetare på Södermalm i Stockholm. Foto: Kevin Chang

Pressmeddelande -

Gigarbete, digitalisering och välfärd i fokus på konferens

Hur påverkar digitala hjälpmedel och plattformar människors arbetsliv i offentlig och privat sektor? Det kommer att diskuteras under en konferens på Arbetets museum i Norrköping 6–7 oktober. Fokus ligger på vård och omsorg samt gigarbete – som vissa menar utmanar den svenska arbetsrätten.

Välfärden står inför stora utmaningar. Digitaliseringen framhålls som ett viktigt hjälpmedel för att upprätthålla en väl fungerande välfärd för en alltmer åldrande befolkning. Vilka lösningar svarar mot behov hos personal inom vård och omsorg för att underlätta arbetet och hur påverkas arbetsvillkoren?

En annan samhällelig utveckling är digitaliseringen av varor och tjänster via digitala plattformar. Att beställa mat från appar som Foodora eller Wolt har exempelvis blivit ett förekommande fenomen i städer. Den nya arbetsmarknaden som växer fram, som kallas gig- eller plattformsekonomi, utmanar den svenska arbetsrätten – och kanske också välfärden. Hur ser anställnings- och arbetsvillkoren ut för gig-arbete och hur ser förutsättningarna ut för facklig organisering?

”Jag kan inte komma på nån i min ålder som liksom har ett fast jobb och har haft det längre än ett halvår”, säger en av gig-jobbarna som medverkade i Arbetets museums och fotograf Kevin Changs dokumentation ”GIG - personen bakom appen”

Under Arbetets museums konferenser medverkar en stor bredd av talare från universitet, fackföreningar, forskningsinstitut och museer.

– Det unika med den här konferensen är att den är öppet för alla. Här möts forskare, fackföreningar, företag och allmänhet. Det finns få andra mötesplatser för samtal om den senaste forskningen relevanta arbetslivsfrågor, säger Marinette Fogde, forskningschef, Arbetets museum

Arbetstidskontroll, hemtjänst före och under pandemin samt robotar i äldrevård är några av ämnena som tas upp. Flera föreläsningar berör gig-ekonomin och just gigarbete är även ämnet för ett panelsamtal.

Journalister är välkomna att dela under bägge dagarna men bör anmäla sig för att delta.

Anmälan och program

Fullständigt program hittar du här: Arbetets museum – Konferens: Välfärd för vem? Om arbetsvillkor inom omsorg och gig
Anmälan till konferensen görs här: Anmälan (eduadmin.se)

Mer information

Marinette Fogde, forskningschef Arbetets museum
marinette.fogde@arbetetsmuseum.se, 0763 -36 67 38

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping