Gå direkt till innehåll
Den sociala roboten Furhat från svenska Furhat Robotics är en av många smarta uppfinningar som besökaren kommer att möta i storsatsningen Robot! på Arbetets museum. Foto: Furhat Robotics.
Den sociala roboten Furhat från svenska Furhat Robotics är en av många smarta uppfinningar som besökaren kommer att möta i storsatsningen Robot! på Arbetets museum. Foto: Furhat Robotics.

Pressmeddelande -

Finansieringsrekord för Arbetets museum

2018 fick Arbetets museum sammanlagt 8 145 000 kronor från bland annat företag, kommuner, fack och stiftelser för utställningsprojekt som kommer att visas på museet och i övriga delar av landet. Så mycket pengar har Arbetets museum aldrig tidigare fått under ett enskilt år.

- Det är oerhört glädjande att vi förmår locka så många aktörer från så breda samhällsgrupper att vara med och finansiera verksamheten. Vi ser det som ett kvitto på att Arbetets museum bedriver en angelägen och högkvalitativ verksamhet. Museet är statligt finansierat, men vi är också beroende av externa projektmedel för att kunna erbjuda våra besökare attraktiva utställningar, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

Pengarna från de externa finansiärerna går direkt till projekt och utställningar. Det är framför allt tre projekt som lockat finansiärer att bidra till verksamheten; Jobblabb, Robot! och Det resande demokratilabbet.

Utställningen Jobblabb öppnar i november i år och ger på ett lekfullt sätt mellanstadieelever och barnfamiljer möjligheter att göra mer medvetna framtidval vad gäller utbildning och arbete.

- Jobblabb blir en lustfylld plats där barn och vuxna utmanar sig själva fysiskt och mentalt för att ta reda på sina starka sidor. Utställningen matchar dina bästa sidor mot olika jobb. Man kanske kan beskriva det som "studie- och yrkesvägledning möter Tom Tit", säger Niklas Cserhalmi.

Jobblabb finansieras av Region Östergötland och nästintill alla kommuner i länet. Företag som Siemens i Finspång och Toyota Material Handling i Mjölby samt facken Kommunal, Unionen och IF Metall finns också med som finansiärer. Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova bidrar på egen hand med 2 miljoner.

Det resande demokratilabbet är en vandringsutställning som ger besökarna motståndskraft mot nättroll, falska nyheter och all sorts extrem politisk och religiös propaganda.

- Att vi som medborgare utsätts för skickligt designad propaganda förklädd till faktabaserade nyheter är ett av vår tids stora hot mot demokrati och framtidstro, säger Niklas Cserhalmi.

Demokratilabbet finansieras av Svenska Postkodstiftelsen och kommer att visas på 30 bibliotek runt om i hela landet.

Storsatsningen Robot! behandlar hur robotisering, digitalisering och artificiell intelligens påverkar våra nutida och framtida liv. Redan i oktober i år ska en del av utställningen öppna, medan huvudöppningen dröjer till 2021.

- Robotiseringen är vår generations största förändring i arbetsliv och vardagsliv. Som medarbetare och medborgare har vi alla ett ansvar att ta del i att utforma framtiden. Med vår utställning vill vi skapa inkluderande samtalsunderlag och bjuda in till bred diskussion, säger Niklas Cserhalmi.

Det statliga forskningsrådet Formas finansierar Robot med 2 miljoner och Sveriges Kommuner och landsting (SKL) bidrar med 1 miljon. Ytterligare finansiering söks just nu för projektet.

Kontakt

Niklas Cserhalmi, museidirektör, mobiltelefon 0733-318182, mejl niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

https://www.arbetetsmuseum.se/pressbilder/

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping