Gå direkt till innehåll
​Robotseminarium start för projekt om framtidens jobb

Pressmeddelande -

​Robotseminarium start för projekt om framtidens jobb

Vad väntar runt hörnet på jobbet och i vardagen med allt fler robotar, digitala tjänster och artificiell intelligens? Helt nya möjligheter öppnar sig och förändrar kanske samhället i grunden. Arbetets museum och Tekniska museet ordnar ett seminarium som blir starten för en unik dialog och nya utställningar om automatisering och nya logiker.

Hur ska vi agera för att dra nytta av all ny teknik? Behöver vi ens jobba i framtiden? Och varför verkar intresset för nya robotar vara störst vid krig, katastrofer och i välfärden? På seminariet kommer såväl ärkebiskopen fundera kring gränsen mellan människa/maskin och en robot hålla försvarstal om att vi inte behöver vara rädda.

– Ny teknik ger nya möjligheter, men ställer oss också inför nya utmaningar. Att ge dagens unga möjlighet att påverka den framtid de ska leva är viktigt. Här kan vi som nationellt museum spela en roll. Vi vill bidra till samtal om framtidens liv och arbetsmarknad, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.

– I Sverige behöver vi föra demokratiska samtal om hur den nya tekniken påverkar arbetsliv och vardagsliv. Arbetets museum är en trovärdig mötesplats där många kan ta del av ett sådant samtal säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

Seminariet som ordnas 17 mars på Tekniska museet i Stockholm är det första i en serie som ska ge kunskap om vilka frågor som engagerar olika aktörer. Projektet blir ett unikt möte där experter från näringsliv, fackförbund och akademi kommer möta yrkesverksamma och ungdomar från teknikcollege. Bakom seminarieserien står Arbetets museum, Tekniska museet och Institutet för framtidsstudier. All kunskap som kommer fram i projektet ska leda fram till nya utställningar på de två museerna.

PRESSKONTAKT
Niklas Cserhalmi, Museidirektör, Arbetets museum, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 03, 073-331 81 82.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Den sociala roboten Furhat från svenska Furhat Robotics är en av många smarta uppfinningar som besökaren kommer att möta i storsatsningen Robot! på Arbetets museum. Foto: Furhat Robotics.

Finansieringsrekord för Arbetets museum

Under 2018 slog Arbetets museum rekord i extern finansiering - drygt 8 miljoner kronor som går direkt till kommande och pågående projekt och utställningar. Det är framför allt tre projekt som lockat finansiärer att bidra till verksamheten; Jobblabb, Robot! och Det resande demokratilabbet. Bland finansiärerna finns bland annat företag, kommuner, fack och stiftelser.

Den nya utställningen Hej robot! bjuder in till funderingar över framtidens samhälle. Illustration: Gullers Grupp.

Sociala robotar tar plats på Arbetets museum

Den 5 oktober öppnar Hej robot! – en ny utställning om sociala robotar på Arbetets museum i Norrköping. I utställningen får besökarna bland annat samtala med den världsledande roboten Furhat som är utvecklad i Sverige.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping