Följ Arbetets museum

​Robotseminarium start för projekt om framtidens jobb

Pressmeddelande   •   Mar 14, 2017 11:25 CET

Vad väntar runt hörnet på jobbet och i vardagen med allt fler robotar, digitala tjänster och artificiell intelligens? Helt nya möjligheter öppnar sig och förändrar kanske samhället i grunden. Arbetets museum och Tekniska museet ordnar ett seminarium som blir starten för en unik dialog och nya utställningar om automatisering och nya logiker.

Hur ska vi agera för att dra nytta av all ny teknik? Behöver vi ens jobba i framtiden? Och varför verkar intresset för nya robotar vara störst vid krig, katastrofer och i välfärden? På seminariet kommer såväl ärkebiskopen fundera kring gränsen mellan människa/maskin och en robot hålla försvarstal om att vi inte behöver vara rädda.

– Ny teknik ger nya möjligheter, men ställer oss också inför nya utmaningar. Att ge dagens unga möjlighet att påverka den framtid de ska leva är viktigt. Här kan vi som nationellt museum spela en roll. Vi vill bidra till samtal om framtidens liv och arbetsmarknad, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.

– I Sverige behöver vi föra demokratiska samtal om hur den nya tekniken påverkar arbetsliv och vardagsliv. Arbetets museum är en trovärdig mötesplats där många kan ta del av ett sådant samtal säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

Seminariet som ordnas 17 mars på Tekniska museet i Stockholm är det första i en serie som ska ge kunskap om vilka frågor som engagerar olika aktörer. Projektet blir ett unikt möte där experter från näringsliv, fackförbund och akademi kommer möta yrkesverksamma och ungdomar från teknikcollege. Bakom seminarieserien står Arbetets museum, Tekniska museet och Institutet för framtidsstudier. All kunskap som kommer fram i projektet ska leda fram till nya utställningar på de två museerna.

PRESSKONTAKT
Niklas Cserhalmi, Museidirektör, Arbetets museum, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 03, 073-331 81 82.

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.