Gå direkt till innehåll
Den nya utställningen Hej robot! bjuder in till funderingar över framtidens samhälle. Illustration: Gullers Grupp.
Den nya utställningen Hej robot! bjuder in till funderingar över framtidens samhälle. Illustration: Gullers Grupp.

Pressmeddelande -

Sociala robotar tar plats på Arbetets museum

Sociala robotar verkar vara här för att stanna – men vilken roll vill vi att de ska spela i framtiden? Med den nya utställningen Hej robot! vill Arbetets museum väcka frågor om teknikutvecklingen och sätta in robotarna i ett sammanhang. Bland annat får besökarna samtala med den världsledande roboten Furhat som är utvecklad i Sverige.

I femtio år har vi använt robotar för smutsiga, farliga eller helt enkelt tråkiga uppgifter. Dagens teknik gör nu att de med hjälp av sensorer och artificiell intelligens kan arbeta nära människor. Robotarna blir sociala och kommunicerar med oss.

– Redan idag har många social teknik i sina telefoner. Nästa steg är robotar som på olika sätt agerar med oss och på sikt kan påverka samhället. Vi vill väcka frågan om hur och var tekniken kan användas, säger Andreas Nilsson, projektledare för utställningen.

På plats i utställningen möter besökaren en ovanlig samtalspartner – den sociala roboten Furhat. Arbetets museum är bland de första i världen att använda den avancerade roboten i en utställning. Besökarna får utforska hur de ställer sig till sociala robotar hemma, på arbetsplatser och i samhället. Utställningen innehåller även en historisk del kring robotar och tidigare tekniska revolutioner.

– Det spännande med sociala robotar är att de kan användas inom ganska oväntade områden. Det finns robotar som kan vara terapeuter, sänka personers stressnivåer eller minska ensamheten. Områden ganska nära människan och vårt känsloliv, vilket utmanar vår syn på den här tekniken, säger Sofia Thunberg, doktorand i social robotik vid Linköpings universitet.

Hej robot! har tagits fram tillsammans med henne och andra forskare som studerar hur robotar och annan teknik påverkar samhället. Ungdomar är en utpekad målgrupp för utställningen, men tanken är att besökare i alla åldrar ska bli inspirerade att börja fundera på var de skulle vilja ha sociala robotar i framtiden.

Utställningen visas 5 oktober 2019–tills vidare. Hej robot! är en första del i Arbetets museums kommande stora utställningssatsning om robotar och automatisering som planeras öppna 2021.

Kontakt

Andreas Nilsson, projektledare för Hej robot! och forskningskoordinator på Arbetets museum.
Tel. 070-264 66 30, e-post: andreas.nilsson@arbetetsmuseum.se

Pressvisning

Torsdag 3 oktober kl. 10.00 bjuder vi in media till en förhandstitt av utställningen och en chans att träffa roboten Furhat. Platsen är Arbetets museum i Norrköping, våning 5.

Pressbilder

Finns på www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Invigning av utställningen lördag 5 oktober – för program se

https://www.facebook.com/events/2505194356365131/

Hej robot! är producerad av Arbetets museum tillsammans med forskare inom olika ämnen. Utställningen är finansierad av forskningsrådet Formas och är ett samarbete med Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet och Furhat Robotics.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping