Följ Arbetets museum

​Nu öppnar utställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård

Pressmeddelande   •   Mar 19, 2018 07:00 CET

Kan robotar lösa bristen på arbetskraft när vi blir allt fler äldre? Said Karlssons fotoutställning skildrar hur Japan med sin snabbt åldrande befolkning undersöker robotteknikens möjligheter. Landets regering ser det som en del i att ge äldre ett bra liv och underlätta arbetet för vårdpersonalen.

Kaigo Robotto är den japanska termen för robotar utvecklade för äldrevården. Intresset för tekniken beror på att nästan var tredje japan beräknas vara över 65 år inom några år. Traditionellt har familjen har tagit hand som sina äldre, men nu börjar samhället ta större ansvar för den omsorgen.

Fotografen och journalisten Said Karlsson är uppvuxen i Norrköping. Sedan 2008 rapporterar han om Japan och dess kultur för en rad svenska och internationella uppdragsgivare. Tillsammans med honom har Arbetets museum dokumenterat hur robottekniken används i den japanska äldrevården. Sociala robotar leder gymnastik och är sällskap för dementa, sensorer förebygger fallolyckor och vårdpersonal har robotbälten som ger mer kraft.

I fotoutställningen möter vi vårdpersonal och äldre, robottillverkare, fackliga företrädare och forskare. Projektet är ett samarbete med fackförbundet Kommunal. I anslutning till utställningen visas även några exempel på robotteknik som finns i svensk äldrevård.

Fotoutställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård visas på Arbetets museum 24 mars–6 juni 2018.

Said Karlsson finns tillgänglig i Norrköping för intervjuer under tiden 19 - 24 mars.

PRESSTRÄFF

På fredag den 23 mars 2018, kl 10.00 bjuder vi in media till en förhandstitt av utställningen. Said medverkar. 

Kontaktuppgifter: said@saidkarlsson.com eller telefon 072-929 8760

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.