Gå direkt till innehåll
​Nu öppnar utställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård

Pressmeddelande -

​Nu öppnar utställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård

Kan robotar lösa bristen på arbetskraft när vi blir allt fler äldre? Said Karlssons fotoutställning skildrar hur Japan med sin snabbt åldrande befolkning undersöker robotteknikens möjligheter. Landets regering ser det som en del i att ge äldre ett bra liv och underlätta arbetet för vårdpersonalen.

Kaigo Robotto är den japanska termen för robotar utvecklade för äldrevården. Intresset för tekniken beror på att nästan var tredje japan beräknas vara över 65 år inom några år. Traditionellt har familjen har tagit hand som sina äldre, men nu börjar samhället ta större ansvar för den omsorgen.

Fotografen och journalisten Said Karlsson är uppvuxen i Norrköping. Sedan 2008 rapporterar han om Japan och dess kultur för en rad svenska och internationella uppdragsgivare. Tillsammans med honom har Arbetets museum dokumenterat hur robottekniken används i den japanska äldrevården. Sociala robotar leder gymnastik och är sällskap för dementa, sensorer förebygger fallolyckor och vårdpersonal har robotbälten som ger mer kraft.

I fotoutställningen möter vi vårdpersonal och äldre, robottillverkare, fackliga företrädare och forskare. Projektet är ett samarbete med fackförbundet Kommunal. I anslutning till utställningen visas även några exempel på robotteknik som finns i svensk äldrevård.

Fotoutställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård visas på Arbetets museum 24 mars–6 juni 2018.

Said Karlsson finns tillgänglig i Norrköping för intervjuer under tiden 19 - 24 mars.

PRESSTRÄFF

På fredag den 23 mars 2018, kl 10.00 bjuder vi in media till en förhandstitt av utställningen. Said medverkar. 

Kontaktuppgifter: said@saidkarlsson.com eller telefon 072-929 8760

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping