Gå direkt till innehåll
Frances Lucas, projektledare för projektet Pengar! och Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum. Foto: Anna Redmalm
Frances Lucas, projektledare för projektet Pengar! och Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum. Foto: Anna Redmalm

Pressmeddelande -

Miljonstöd till ungdomsprojekt om pengar och planet

Vad är egentligen fenomenet pengar och hur står denna komplexa uppfinning i relation till jordens resurser? Det ska ungdomar utforska i projektet Pengar!, bland annat genom att starta en egen hållbarhetsfond. Nu står det klart att projektet får 5,3 miljoner i bidrag från Arvsfonden.

Bakom projektet står Arbetets museum i Norrköping, som har det nationella uppdraget att utveckla museiverksamheten inom området arbete och arbetsliv. I projektet ska ungdomar utveckla verktyg för att utforska fenomenet pengar, bland annat genom att skapa en crowdfunding-finansierad hållbarhetsfond som de själva styr över. Projektet ska även resultera i en utställning på Arbetets museum som sedan fortsätter ut på turné över landet. Syftet är att skapa kunskap om hur människor ser på pengar i relation till arbete, tillväxt och planetens begränsade resurser, men också att utforska möjligheter kring både dagens och framtidens ekonomiska system.

Det ska bli oerhört spännande och lärorikt att få jobba med projektet. Pengar är en av mänsklighetens mest geniala innovationer som exempelvis ger oss motivation att arbeta och möjlighet att bygga välfärdsstater. Men idag leder lusten efter pengar också till en ohållbar förbrukning av jordens resurser och sociala obalanser. Finns det ekonomiska system där pengar mer jämlikt gynnar mänskligheten utan att skada planeten?, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

Projektet startar 1 mars 2020 och pågår till år 2023. Projektledare för Pengar! är Frances Lucas, som tidigare samarbetat med museet i det uppmärksammade projektet SMAL!, om ätstörningar.

– Håller vi på att välja pengar över vår planet och allt levande, och hur kan vi vända det till en hållbar utveckling? Det är kärnfrågan som ungdomarna i projektet ska utforska, säger Frances Lucas.

Samhällsdialog är centralt för projektet och de medverkande ungdomarna kommer att starta dialoggrupper på flera orter runt om i landet. Till stöd har de ett antal experter och makthavare från finansinstitut, näringsliv och forskningsvärld. 

Efter projekttiden styr ungdomarna över hållbarhetsfonden som förvaltas av ett kreditinstitut som ungdomarna väljer. Arbetets museum och Föreningen HUPAX – Human Peace kommer också att vara delaktiga i att förvalta projektet och hållbarhetsfonden.

Kontakt

Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum
Tel: 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbeetsmuseum.se

Frances Lucas, projektledare, Arbetets museum
Tel: 079-079 13 99, frances.lucas@gmail.com

Pressbilder
www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping