Följ Arbetets museum

SMAL - snygghet, makt, ansvar och lidande

Pressmeddelande   •   Maj 07, 2012 10:40 CEST

Efter tre år på turné i Sverige öppnar återigen utställningen Smal – snygghet, makt, ansvar och lidande på Arbetets museum i Norrköping. En utställning skapad av ungdomar för ungdomar om ett utseendefixerat samhälle där jakten på evig ungdomlig skönhet ställer omöjliga krav.

Utställningen Smal visades första gången på Arbetets museum 2009 och har sedan dess ställts ut på 11 orter i Sverige med ca 100 000 besökare. Nu visas Smal äntligen i Norrköping igen och den här gången en längre period. Inför nyöppningen har en ungdomsgrupp startats, som i en studiecirkel hos Sensus tar fram nytt material om vilken roll sociala medier spelar i skönhetsfixeringen. Ungdomarna kommer också att fungera som guider i utställningen tillsammans med museets pedagoger.

Smal invigs med festivalen Snyggo, en hel eftermiddag/kväll ägnad åt skönhetsideal. Programmet är en blandning av allvar och humor, med föreläsningar, diskussioner, teater och musik.

Ursprungligen skapades Smal av ett fyrtiotal ungdomar som tittade närmare på dagens skönhetsideal och ställde sig frågan hur dessa ideal kan ta ett sådant grepp om våra tankar. I utställningen sammanflätas ungdomarnas tankar, önskemål och känslor med intervjuer, personliga samtal, historik och fakta. Ungdomarna gjorde researcharbete, dokumentation och gestaltning i samarbete med Sensus studieförbund, Arbetets museum, föreningen SMAL och designbyrån Unna design.

PRESSVISNING: torsdag 31 maj kl 10.
VERNISSAGE/FESTIVALEN SNYGGO: fredag 1 juni kl 17.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 1 juni – 2 december 2012.
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se  under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Annelie Egelin-Tärning, intendent på Arbetets museum, 011-23 17 06, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, vik. informationschef på Arbetets museum, 011-23 17 09, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se  

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.