Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SMAL - snygghet, makt, ansvar och lidande

Efter tre år på turné i Sverige öppnar återigen utställningen Smal – snygghet, makt, ansvar och lidande på Arbetets museum i Norrköping. En utställning skapad av ungdomar för ungdomar om ett utseendefixerat samhälle där jakten på evig ungdomlig skönhet ställer omöjliga krav.

Utställningen Smal visades första gången på Arbetets museum 2009 och har sedan dess ställts ut på 11 orter i Sverige med ca 100 000 besökare. Nu visas Smal äntligen i Norrköping igen och den här gången en längre period. Inför nyöppningen har en ungdomsgrupp startats, som i en studiecirkel hos Sensus tar fram nytt material om vilken roll sociala medier spelar i skönhetsfixeringen. Ungdomarna kommer också att fungera som guider i utställningen tillsammans med museets pedagoger.

Smal invigs med festivalen Snyggo, en hel eftermiddag/kväll ägnad åt skönhetsideal. Programmet är en blandning av allvar och humor, med föreläsningar, diskussioner, teater och musik.

Ursprungligen skapades Smal av ett fyrtiotal ungdomar som tittade närmare på dagens skönhetsideal och ställde sig frågan hur dessa ideal kan ta ett sådant grepp om våra tankar. I utställningen sammanflätas ungdomarnas tankar, önskemål och känslor med intervjuer, personliga samtal, historik och fakta. Ungdomarna gjorde researcharbete, dokumentation och gestaltning i samarbete med Sensus studieförbund, Arbetets museum, föreningen SMAL och designbyrån Unna design.

PRESSVISNING: torsdag 31 maj kl 10.
VERNISSAGE/FESTIVALEN SNYGGO: fredag 1 juni kl 17.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 1 juni – 2 december 2012.
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se  under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Annelie Egelin-Tärning, intendent på Arbetets museum, 011-23 17 06, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, vik. informationschef på Arbetets museum, 011-23 17 09, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se  

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Frances Lucas, projektledare för projektet Pengar! och Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum. Foto: Anna Redmalm

Miljonstöd till ungdomsprojekt om pengar och planet

​Vad är egentligen fenomenet pengar och hur står denna komplexa uppfinning i relation till jordens resurser? Det ska ungdomar utforska i projektet Pengar!, bland annat genom att starta en egen hållbarhetsfond. Nu står det klart att projektet får 5,3 miljoner i bidrag från Arvsfonden.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping