Följ Arbetets museum

Smal - en utställning om snygghet, makt, ansvar och lidande på Arbetets museum i Norrköping

Pressmeddelande   •   Feb 12, 2009 11:42 CET

Den 7 mars öppnar Smal - en utställning om snygghet, makt, ansvar och lidande på Arbetets museum i Norrköping. En utställning skapad av ungdomar för ungdomar om ett utseendefixerat samhälle där jakten på evig ungdomlig skönhet ställer omöjliga krav.

Ett fyrtiotal ungdomar har tittat närmare på dagens skönhetsideal och ställer sig frågan hur dessa ideal kan ta ett sådant grepp om våra tankar. I media och reklam får vi lära oss hur den perfekta kroppen ska se ut och vilket som är det "rätta" utseendet. Men jakten har ett pris - komplex, ätstörningar och orimligt fokus på det yttre. Genom att belysa den kommersialiserade skönheten vill ungdomarna återerövra rätten att själva få bestämma vad som är vackert.

Ungdomarnas tankar, önskemål och känslor sammanflätas med intervjuer, personliga samtal, historik och fakta i utställningen. Deras tolkningar presenteras i foto, film, text och installationer. Ungdomarna har själva gjort researcharbete, dokumentation och gestaltning i samarbete med Sensus studieförbund, Arbetets museum, föreningen SMAL och designbyrån Unna design.

Ungdomarna kommer från Östersund, Stockholm, Norrköping och Malmö och har arbetat med utställningen i studiecirkelform under drygt ett halvår. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden. Utställningen visas på Arbetets museum till 31 maj. Därefter går den på turné till övriga orter i projektet.

- Det behöver inte vara så här. Alla som mår så dåligt som de gör på grund av idealen vi har kanske inte behöver göra det egentligen. Så länge som alla tänker på det på ett kritiskt sätt. Det viktigaste enligt mig är att alla är vackra och att skönhetsidealet har för stor påverkan på våra tankar.

- Vårt utseende är vårt eget val, äkta skönhet kommer inifrån och vi ska tänka till innan vi låter vårt utseende bli en för stor grej, våra kroppar är en industri, som faktiskt VI kan styra just genom att våga kritisera det vi inte tycker är ok. Vi inte ska tro på allt alla säger, utan bilda oss en egen uppfattning.
Sagt av två ungdomar i projektet

FÖR MER INFORMATION: Frances Lucas, projektledare Smal, frances.lucas@gmail.com
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.

PRESSVISNING: fredag 6 mars kl 11. Representanter från ungdomsgrupperna medverkar.

VERNISSAGE: lördag 7 mars kl 14.

UTSTÄLLNINGSPERIOD: 7 mars-31 maj 2009

Arbetets museum är ett samtidsmuseum som skildrar arbetsliv och vardagsliv i ett flertal tillfälliga utställningar varje år. Viktiga perspektiv är genus, etnicitet och klass. www.arbetetsmuseum.se

Sensus studieförbund erbjuder mötesplatser för lärande, upplevelser och gemenskap och har ett brett utbud av cirklar, utbildningar och kultur över hela landet. www.sensus.se

Föreningen SMAL är en ideell förening som startade 2006 och arbetar för positiv kroppsuppfattning och god självkänsla bland framför allt flickor och kvinnor. www.skonhetsideal.com

Unna Design arbetar med formgivning och gestaltning åt företag, organisationer, myndigheter och museer. www.unna.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.