Gå direkt till innehåll
Den 29 juni 2023 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Bild från Transporthistoriskt Nätverks politikerdebatt under Almedalsveckan 2022.
Den 29 juni 2023 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Bild från Transporthistoriskt Nätverks politikerdebatt under Almedalsveckan 2022.

Pressmeddelande -

”Upp till bevis för det rörliga kulturarvet”

Under Almedalsveckan samlas organisationerna inom Transporthistoriskt Nätverk i Visby hamn för att debattera aktuella frågor med riksdagspolitiker. Högst upp på agendan står frågan om lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som nätverket länge kämpat för. ”Nu är det upp till bevis”, säger Helena Törnqvist från Arbetets museum.

I Sverige finns en skattkista full av historiska transportmedel: stridsflygplan, veteranbilar, ånglok, fartyg och mycket mer. Men det rörliga kulturarvet saknar helt lagskydd, trots att färdiga lagförslag har funnits sedan 2018. Transporthistoriskt Nätverk, som via sina medlemsorganisationer representerar omkring 360 000 medlemmar, vill ändra på detta. Torsdagen den 29 juni debatterar nätverket med riksdagspolitiker i Almedalen.

Nu är det upp till bevis för det rörliga kulturarvet. Redan 2017 meddelade Sveriges riksdag att man ställer sig bakom förslaget om en skyddande lagstiftning. Nu är det dags att det blir verklighet – annars riskerar vi på sikt att gå miste om stora kulturvärden”, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum och sammankallande för Transporthistoriskt Nätverk.

    Färdiga lagförslag finns

    Till skillnad från det traditionella markbundna kulturarvet saknar det rörliga kulturarvet lagskydd. Detta har Transporthistoriskt Nätverk (ThN) arbetat för att förändra sedan organisationen bildades 2012. Nätverket representerar 11 organisationer inom det rörliga kulturarvet, med närmare 360 000 medlemmar.

    Våren 2017 meddelade Sveriges riksdag att man ställer sig bakom förslaget om att regeringen skyndsamt bör ta fram en skyddande lagstiftning för det rörliga kulturarvet. Riksantikvarieämbetet sammanställde under 2018 en rapport med lagförslag till kulturdepartementet. Trots detta har lagskyddet ännu inte blivit verklighet.

    Politikerdebatt i Almedalen

    Under Almedalsveckan samlas organisationerna inom det rörliga kulturarvet i Visby hamn. Transporthistoriskt Nätverk finns på plats 106 (vid veteranbussen) från 28 till 30 juni.

    Huvudevenemanget är debatten med politiker som hålls torsdag eftermiddag den 29 juni. Moderator är Rutger Palmstierna, Båthistoriska Riksförbundet. Media är varmt välkomna att närvara.

    Titel: Lagskydd för det rörliga kulturarvet – upp till bevis politiker!
    Tid: Torsdagen den 29 juni kl. 13.30-14.30
    Plats: 106, vid veteranbussen på Skeppsbron

    Länk till evenemanget i Almedalsveckans officiella program

    Välkomna!

    Kontakt

    Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum och sammankallande av Transporthistoriskt Nätverk
    Tel. 011-23 17 26, helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

    Pressbilder

    Se vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

    Fakta: det rörliga kulturarvet

    Från mopeder till veteranflyg, från museijärnvägar till skepp: Det rörliga kulturarvet utgörs av en stor mängd historiska transportmedel i luften, på land och i vatten. Många av fordonen är fortfarande fullt funktionsdugliga. Gemensamt för det rörliga kulturarvet är att det berättar om det moderna samhällets framväxt och hur människor har rest och varor transporterats genom århundraden. Ofta är det ideella krafter som vårdar och tillgängliggör detta kulturarv för allmänheten.

    Fakta: Transporthistoriskt Nätverk

    Transporthistoriskt Nätverk (ThN) består av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och ytterligare 10 organisationer inom det rörliga kulturarvet. Tillsammans representerar de närmare 360 000 medlemmar. Dessa är med och bidrar till att visa upp industrisamhällets framväxt och kulturarv, framför allt det rörliga transporthistoriska kulturarvet. En övervägande del av detta arbete sker ideellt, framför allt när det kommer till att bevara, bruka och levandegöra kulturarvet.

    Transporthistoriskt nätverk i siffror

    Organisation

    Föreningar/ museer

    Medlemmar

    Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, ArbetSam

    630 museer

    170 000

    Båthistoriska Riksförbundet, BHRF

    20 föreningar

    19 000

    Veteranflyggruppen EAA Sverige

    350 flygplan

    1200

    Järnvägshistoriska Riksförbundet, JHRF

    32 föreningar

    14 500

    Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF

    200 klubbar

    103 000

    Museibanornas Riksorganisation, MRO

    29 föreningar

    16 000

    Svensk Flyghistorisk Förening, SFF

    14 föreningar

    5 100

    Sveriges Segelfartygsförbund, SSF

    72 medlemsfartyg

    14 500

    Sveriges Ångbåtsförening, SÅF

    300 ångbåtar

    15 000

    Vagnhistoriska Sällskapet, VHS

    1 förening

    500

    Åkerihistoriska Sällskapet, ÅHS

    1 åkeriföretag

    400

    Totalt:

    359 200

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

    Kontakter

    Anna Redmalm

    Anna Redmalm

    Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

    Relaterat innehåll

    På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

    Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

    Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

    Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

    Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

    Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

    Arbetets museum
    Laxholmen
    602 21 Norrköping