Gå direkt till innehåll
Den 29 juni 2023 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Bild från Transporthistoriskt Nätverks politikerdebatt under Almedalsveckan 2022.
Den 29 juni 2023 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Bild från Transporthistoriskt Nätverks politikerdebatt under Almedalsveckan 2022.

Pressmeddelande -

”Upp till bevis för det rörliga kulturarvet”

Under Almedalsveckan samlas organisationerna inom Transporthistoriskt Nätverk i Visby hamn för att debattera aktuella frågor med riksdagspolitiker. Högst upp på agendan står frågan om lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som nätverket länge kämpat för. ”Nu är det upp till bevis”, säger Helena Törnqvist från Arbetets museum.

I Sverige finns en skattkista full av historiska transportmedel: stridsflygplan, veteranbilar, ånglok, fartyg och mycket mer. Men det rörliga kulturarvet saknar helt lagskydd, trots att färdiga lagförslag har funnits sedan 2018. Transporthistoriskt Nätverk, som via sina medlemsorganisationer representerar omkring 360 000 medlemmar, vill ändra på detta. Torsdagen den 29 juni debatterar nätverket med riksdagspolitiker i Almedalen.

Nu är det upp till bevis för det rörliga kulturarvet. Redan 2017 meddelade Sveriges riksdag att man ställer sig bakom förslaget om en skyddande lagstiftning. Nu är det dags att det blir verklighet – annars riskerar vi på sikt att gå miste om stora kulturvärden”, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum och sammankallande för Transporthistoriskt Nätverk.

  Färdiga lagförslag finns

  Till skillnad från det traditionella markbundna kulturarvet saknar det rörliga kulturarvet lagskydd. Detta har Transporthistoriskt Nätverk (ThN) arbetat för att förändra sedan organisationen bildades 2012. Nätverket representerar 11 organisationer inom det rörliga kulturarvet, med närmare 360 000 medlemmar.

  Våren 2017 meddelade Sveriges riksdag att man ställer sig bakom förslaget om att regeringen skyndsamt bör ta fram en skyddande lagstiftning för det rörliga kulturarvet. Riksantikvarieämbetet sammanställde under 2018 en rapport med lagförslag till kulturdepartementet. Trots detta har lagskyddet ännu inte blivit verklighet.

  Politikerdebatt i Almedalen

  Under Almedalsveckan samlas organisationerna inom det rörliga kulturarvet i Visby hamn. Transporthistoriskt Nätverk finns på plats 106 (vid veteranbussen) från 28 till 30 juni.

  Huvudevenemanget är debatten med politiker som hålls torsdag eftermiddag den 29 juni. Moderator är Rutger Palmstierna, Båthistoriska Riksförbundet. Media är varmt välkomna att närvara.

  Titel: Lagskydd för det rörliga kulturarvet – upp till bevis politiker!
  Tid: Torsdagen den 29 juni kl. 13.30-14.30
  Plats: 106, vid veteranbussen på Skeppsbron

  Länk till evenemanget i Almedalsveckans officiella program

  Välkomna!

  Kontakt

  Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum och sammankallande av Transporthistoriskt Nätverk
  Tel. 011-23 17 26, helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

  Pressbilder

  Se vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

  Fakta: det rörliga kulturarvet

  Från mopeder till veteranflyg, från museijärnvägar till skepp: Det rörliga kulturarvet utgörs av en stor mängd historiska transportmedel i luften, på land och i vatten. Många av fordonen är fortfarande fullt funktionsdugliga. Gemensamt för det rörliga kulturarvet är att det berättar om det moderna samhällets framväxt och hur människor har rest och varor transporterats genom århundraden. Ofta är det ideella krafter som vårdar och tillgängliggör detta kulturarv för allmänheten.

  Fakta: Transporthistoriskt Nätverk

  Transporthistoriskt Nätverk (ThN) består av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och ytterligare 10 organisationer inom det rörliga kulturarvet. Tillsammans representerar de närmare 360 000 medlemmar. Dessa är med och bidrar till att visa upp industrisamhällets framväxt och kulturarv, framför allt det rörliga transporthistoriska kulturarvet. En övervägande del av detta arbete sker ideellt, framför allt när det kommer till att bevara, bruka och levandegöra kulturarvet.

  Transporthistoriskt nätverk i siffror

  Organisation

  Föreningar/ museer

  Medlemmar

  Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, ArbetSam

  630 museer

  170 000

  Båthistoriska Riksförbundet, BHRF

  20 föreningar

  19 000

  Veteranflyggruppen EAA Sverige

  350 flygplan

  1200

  Järnvägshistoriska Riksförbundet, JHRF

  32 föreningar

  14 500

  Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF

  200 klubbar

  103 000

  Museibanornas Riksorganisation, MRO

  29 föreningar

  16 000

  Svensk Flyghistorisk Förening, SFF

  14 föreningar

  5 100

  Sveriges Segelfartygsförbund, SSF

  72 medlemsfartyg

  14 500

  Sveriges Ångbåtsförening, SÅF

  300 ångbåtar

  15 000

  Vagnhistoriska Sällskapet, VHS

  1 förening

  500

  Åkerihistoriska Sällskapet, ÅHS

  1 åkeriföretag

  400

  Totalt:

  359 200

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

  Kontakter

  Anna Redmalm

  Anna Redmalm

  Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

  Relaterat innehåll

  På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

  Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

  Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

  Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

  Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

  Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

  Arbetets museum
  Laxholmen
  602 21 Norrköping