Gå direkt till innehåll
Jädraås-Tallås Järnväg i Gästrikland. Foto: Kjell Ollashed
Jädraås-Tallås Järnväg i Gästrikland. Foto: Kjell Ollashed

Pressmeddelande -

501 utflyktspärlor för hela familjen i årets Museiguide

Vill du fylla vårens långhelger, sommar och lov med nya upplevelser? Museiguide 2024 visar vägen till Sveriges dolda museiskatter – nu med ännu fler upplevelser för barn och unga.

Sveriges arbetslivsmuseer finns i precis hela landet – från det lilla Hasse & Tage-museet i Tomelilla till Ájtte i Jokkmokk. Många är små, har begränsade resurser och är inte så lätta att hitta. Men tack vare Museiguide blir det lättare att hitta till 501 utflyktspärlor i Sveriges alla landskap.

Det finns en stor skatt av arbetslivsmuseer där du bjuds på personliga berättelser, dofter och kunskaper om industrisamhällets kulturarv, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Det är Arbetslivsmuseernas samarbetsråd (ArbetSam) som ger ut Museiguide tillsammans med Arbetets museum. Museiguide har getts ut sedan 2003 och sedan 2016 finns den både som app och som katalog.

Det speciella med arbetslivsmuseerna är att de berättar om just arbetslivets historia. Inte sällan handlar det om den tid då Sverige utvecklades från fattigt jordbruksland till industrination – sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Ofta är det en gammal industriverksamhet eller tillverkning som bevarats i museisyfte.

Arbetslivsmuseerna bjuder på unika upplevelser för alla sinnen. De visar upp allt från skira spetsar till hela bruksmiljöer, från stridsflygplan till museijärnvägar. Här finns få montrar men desto mer av personliga möten och kunniga berättare.

Inte bara på landet

En del av museerna finns på landsbygden och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet. Där kan man lära sig ”Historien om Sverige” där den utspelade sig. Flera ligger naturskönt och bidrar till besöksnäringen.

Men man måste inte ha bil för att uppleva arbetslivsmuseer. Många finns i städerna, i årets Museiguide finns 32 museer bara i Stockholm – bland dem K.A. Almgren sidenväveri & museum på Södermalm som tilldelades priset Årets Arbetslivsmuseum 2024.

Arbetslivsmuseerna blir allt bättre på att göra det roligt för många olika åldrar. Så ta med både far- och morföräldrar och barn på ditt besök, säger Lovisa Almborg, redaktör för Museiguide.

Kontakt

Lovisa Almborg, verksamhetsledare Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och redaktör Museiguide.
Tel. 011-23 17 30, lovisa.almborg@arbetsam.com

Helena Törnqvist, arbetslivsintendent, Arbetets museum
Tel. 011-23 17 26, helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se


Pressbilder

Pressbilder bifogas nedan. Se även Arbetets museums mediearkiv på MyNewsdesk. Vid frågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

K. A. Almgren sidenväveri & museum prisas bland annat för sitt pedagogiska arbete med att överföra kunskap till nästa generation. På bilden några av museets lärlingar och handledare. Foto: K. A. Almgren sidenväveri & museum

K. A. Almgren sidenväveri & museum är Årets Arbetslivsmuseum 2024

Idag tillverkas nästan ingen textil i Sverige längre, men på K. A. Almgren sidenväveri & museum går maskinerna fortfarande varma. Nu utnämns sidenväveriet på Södermalm till Årets Arbetslivsmuseum 2024. "Vi känner oss glada och hedrade", säger museichefen Anna Hedtjärn Wester.

Den 29 juni 2023 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Bild från Transporthistoriskt Nätverks politikerdebatt under Almedalsveckan 2022.

”Upp till bevis för det rörliga kulturarvet”

Under Almedalsveckan samlas organisationerna inom Transporthistoriskt Nätverk i Visby hamn för att debattera aktuella frågor med riksdagspolitiker. Högst upp på agendan står frågan om lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som nätverket länge kämpat för. ”Nu är det upp till bevis”, säger Helena Törnqvist från Arbetets museum.

Kyrkeby bränneri är mer än en producent av dyrbara droppar – det har blivit en samlande kraft i Vissefjärda. "Vi har någonting unikt", säger Göran Persson. Foto: Ida Rådegård

Göran Persson i Vissefjärda är Årets Arbetsmyra

Det började som ett ”kulprojekt”, tanken på att väcka liv i det gamla bränneriet i Kyrkeby. Hade det inte varit för Göran Persson och hans vänner skulle det kanske aldrig blivit av. Nu tilldelas han priset Årets Arbetsmyra för sitt arbete med Kyrkeby bränneri.

Den 19 april tar Lena Jonsson emot priset på Frövifors Pappersbruksmuseum i Frövi, där årets Museidagar går av stapeln. Media är varmt välkomna att närvara. Foto: Pelle Filipsson.

Lena Jonsson på Skogsmuseet i Daretorp är Årets Arbetsmyra 2024

Skogsmuseet i Daretorp har blivit bygdens naturliga samlingsplats. Som en motor för verksamheten sitter Lena Jonsson, som nu får ta emot priset Årets Arbetsmyra. ”Lena Jonsson har i flera årtionden varit en oförtröttlig drivkraft”, skriver juryn i sin motivering.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping