Gå direkt till innehåll
Ur utställningen Kärlekens Kraft. Foto: Elisabeth Ubbe
Ur utställningen Kärlekens Kraft. Foto: Elisabeth Ubbe

Pressmeddelande -

​Hon vill visa kraften i att föda

I den nya utställningen Kärlekens Kraft på Arbetets museum vill Elisabeth Ubbe visa på födandets kraft och möjligheter. Nu gästar hon Arbetets museum för att möta press och publik – både IRL och digitalt.

Tisdag 4 maj öppnade Arbetets museum flera våningsplan för bokade besök. En av utställningarna som öppnade då är Kärlekens Kraft av fotografen och barnmorskan Elisabeth Ubbe. Nu – några dagar innan mors dag – gästar hon museet för att berätta mer om sitt arbete med frågor som på djupet rör kvinnors liv.

– Att föda och födas i kärlek öppnar upp för en fördjupad existentiell dimension av att vara människa. Det är en dimension som ger möjlighet till ökad glädje, styrka och tillit. Det jag kallar Kärlekens Kraft, skriver Elisabeth Ubbe i utställningen.

På torsdag 27 maj visar Elisabeth Ubbe utställningen för media och berättar mer om sitt arbete. På eftermiddagen samma dag kommer hon att göra tre visningar av utställningen för max åtta personer. Dessa visningar kommer också att sändas live i museets sociala medier.

Om utställningen
Kärlekens kraft handlar om att föda barn, att vara med sin partner när hon föder och att bistå den som föder. Den är en berättelse om att vara människa i ett av de mest sårbara och öppna ögonblick varje människa går igenom. Genom födelseberättelser i bilder och video målar utställningen upp en bild av födandets kraft och möjligheter och ger inblick i hur födandet kan gestalta sig och vad dess existentiella innebörd kan vara. I utställningen finns även porträtt av ett antal namnkunniga barnmorskor samt en text med utgångspunkt i deras arbete med att bistå kvinnor och familjer under barnafödandet.

Om fotografen
Elisabeth Ubbe är fotograf och barnmorska. Hon dokumenterade sin första förlossning på Karolinska sjukhuset i Stockholm 2009. Ubbe pendlar mellan uppdrag för tidningar som The New York Times och egna projekt i foto, film och text där hon ofta undersöker frågor som på djupet rör kvinnors liv. Hon har presenterat sitt arbete vid FN:s kvinnokonferens vid tre tillfällen. Senast i mars 2021 vid seminariet Empowering Birth – a Women´s Right's Issue som tog avstamp i arbetet med och bilderna från Kärlekens kraft.

Pressvisning
Torsdag 27 maj kl 10. Plan 7, Arbetets museum. Elisabeth Ubbe medverkar. Föranmäl gärna till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Pressbilder
www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Visningarna av utställningen ges den 27 maj kl 12.30, 14.00 och 15.15. Till varje visning finns max 8 bokningsbara platser, men visningarna sänds också live i museets sociala medier.

Kontakt
Anna Redmalm, Kommunikationsansvarig Arbetets museum
011-231709, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Mårten Mellberg, Programansvarig Arbetets museum
011-231723, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping