Gå direkt till innehåll
DET RESANDE DEMOKRATILABBET PÅ BOKMÄSSAN

Pressmeddelande -

DET RESANDE DEMOKRATILABBET PÅ BOKMÄSSAN

Det resande demokratilabbet är en turnerande utställning där du får kliva in i den värld ungdomar vistas i dagligen. Utställningen premiärvisas på årets Bokmässa i Göteborg.

Genom kunskap att genomskåda avsändare och identifiera olika propagandatekniker kan ungdomar själva värna sin integritet. Kunskap att avslöja vinklade eller falska påståenden, att analysera och granska det du möter i digitala och analoga kanaler, gör att du i förlängningen har större chans att både skapa och dela bra och trovärdig information.


Det resande demokratilabbet är en vandringsutställning som premiärvisas på årets Bokmässa i Göteborg. Den är baseras på Statens medieråds pedagogiska material; Propaganda och bilders makt och har utvecklats av och för ungdomar. Under ett år ska utställningen turnera till ett 30-tal folkbibliotek runt om i landet och har redan innan turnén dragit igång, fått stor uppmärksamhet.

-Vi hade knappt startat upp projektet förrän frågorna började strömma in. Redan tidigt i våras, innan utställningen ens var byggd, visade bibliotek från hela Sverige intresse. Nu, när vi strax ska dra igång turnén, har vi drygt 60 bibliotek som vill ha utställning, detta trots att vi bara hinner turnera till 30 platser under det kommande året. Jag har aldrig varit med om något liknande. Detta är onekligen en smash hit, säger projektledare Carina Milde.

Det resande demokratilabbet fokuserar på fyra teman. De tre första beskriver förutsättningarna för hur propagandan formuleras och paketeras, hur vi blir mottagliga för den och var vi släpper in den. Utställningen avslutar i det framåttänkande temat Första hjälpen som fokuserar på att första steget till att skapa en motkraft är att ringa in problem och hitta lösningar tillsammans. När vi vet hur propaganda kokas ihop kan vi plötsligt genomskåda avsändaren, hur snyggt paketerat budskapet än är

Genom workshops möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum där ungdomar får insikter som hjälper dem att identifiera vanligt förekommande berättartekniker som döljer antidemokratiska och våldsbejakande innehåll.

Vi som driver projektet är Arbetets museum, Statens medieråd och Sensus tillsammans med Kungliga biblioteket/Digitalt först och MSB. Projektet finansieras av Postkodstiftelsen.
Besök oss i Det resande demokratilabbet på Bokmässan. Ni finner oss i monter C05:20.


Välkommen till Det resande demokratilabbet!

Läs mer: https://www.arbetetsmuseum.se/utstallning/det-resande-demokratilabbet/

Seminarier kopplade till Det resande demokratilabbet på Bokmässan 2018:

Torsdagen den 27 september

Kl. 12:30 – 12:50, Lärarscenen:

Hur försvarar vi vårt öppna och demokratiska samhälle mot desinformation? Arrangör Statens Medieråd

Kl. 15:00–15:45, Lokal K3:

Hur försvarar vi vårt öppna och demokratiska samhälle mot desinformation? Arrangör: Statens medieråd.

Fredag den 28 september

Kl. 10:20-10:40, Biblioteks & berättarscenen:

Det resande demokratilabbet är en utställning som byggs av Arbetets museum, Statens medieråd och Digitalt först. Syftet är att stärka ungdomars motståndskraft mot propaganda och vinklade nyheter.

Kl. 13:00 – 13:20, Lärarscenen:

”Det resande demokratilabbet” – Arrangör Statens Medieråd, Arbetets Museum, KB

Lördag 29 september

Kl. 15-15.20, Läsrörelsens scen

BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder - Arrangör Statens medieråd

Kontakt: Projektledare Carina Milde, carina.milde@arbetetsmuseum.se 0733-571715

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Det resande demokratilabbet – en vandringsutställning där du lär dig genomskåda budskap och blir en propagandaavslöjare

Det resande demokratilabbet är en vandringsutställning som under ett år ska visas på ett 30-tal folkbibliotek runt om i landet. Genom workshops möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum. Utställningen produceras av Arbetets museum med stöd av Statens Medieråd och Sensus och finansieras av Svenska Postkodstiftelsen.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping