Gå direkt till innehåll
Jobbcirkus är utställningen som ska guida högstadieelever till medvetna gymnasieval. Illustration: Hello Studio
Jobbcirkus är utställningen som ska guida högstadieelever till medvetna gymnasieval. Illustration: Hello Studio

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Välkommen till invigningen av Jobbcirkus 5 december!

Nu kommer cirkusen till stan! Den 5 december inviger Arbetets museum den nya storsatsningen Jobbcirkus – utställningen som ska guida högstadieelever till medvetna gymnasieval. Inviger gör Per Larsson (KD) tillsammans med ungdomar som deltagit i produktionen. Varmt välkomna!

Syftet med Jobbcirkus är att stötta elever inför gymnasievalet – en process som ofta känns som rena cirkusen. Här får elever hjälp att utforska sina intressen och reflektera över framtiden. Utställningen är också ett verktyg för lärare och studie- och yrkesvägledare som vill stötta elever i valet.

– Med Jobbcirkus hjälper vi elever på högstadiet att göra medvetna framtidsval vad gäller utbildning och yrke. Vi lyfter utbildningar som ger jobb inom vård och omsorg samt teknik och industri och visar att det är yrkesprogrammen som är de breda programmen som man kan välja om man faktiskt inte vet vad man vill bli, säger Niklas Cserhalmi, museichef på Arbetets museum.

Utställningen bygger på tidigare succéer från 2013 och 2016 men innehåller många nya inslag. Den har turnerat landet runt och finns även som permanenta utställningar i Eskilstuna, Ljungby och Köping. Nu återvänder den till Arbetets museum i en uppdaterad version.

– Den som besökt tidigare upplagor av Jobbcirkus kommer att känna igen en del guldkorn från de tidigare versionerna, men vi bjuder också på mycket nytt. Här finns något för alla; både skolgrupper och spontanbesökare, säger Kristina Berlin, producent för utställningen.

Den nya upplagan av Jobbcirkus har redan innan öppning fått Industridag Östergötlands pris för ”Ett gott initiativ” och kommer att stå på Arbetets museum tills vidare. Museet erbjuder både workshops med museipedagog och vägledning för lärare och SYV:are som själva vill guida sina klasser i utställningen. Visningsbokningen öppnar i december och de första grupperna välkomnas i januari.

– Det känns fantastiskt att få skapa en inspirerande och rolig miljö där unga får verktyg att navigera sina framtidsdrömmar utan prestationskrav. Gymnasievalet kan vara stressigt nog, säger Christine Mars, museipedagog på Arbetets museum.

Varmt välkomna till invigningen 5 december kl. 14.00

Var: Arbetets museum i Norrköping

Pressanmälan: via mail till Anna Redmalm, kommunikationsansvarig Arbetets museum, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Program

Plan 6 - konferenssal:

14.00 | Jobbcirkusen har kommit till stan
Museidirektör Niklas Cserhalmi hälsar välkomna.
14.05 | Jobbcirkus i Ljungby – När näringsliv, skola och kommun samverkar

Birgitta Kristoffersson, Ljungby Business Arena.
14.30 | Jobbcirkus - en väg till framtidsval

Christine Mars, pedagog på Arbetets museum berättar om hur arbetet med Jobbcirkus kommer gå till.
14.50 | Invigning av Jobbcirkus

Vi går gemensamt ner till plan 2 där invigningsceremonin sker.

Plan 2 - i utställningen:

15.00 | Per Larsson (KD) inviger
Ordförande för Regionutvecklingsnämnden på Region Östergötland inviger utställningen tillsammans med ungdomar som deltagit i produktionen.
15.15 | Mingelkarusell i utställningen

Mingla med oss som har skapat Jobbcirkus! Vi är på plats i utställningen och pratar med er samt svarar på frågor.
15.20 | Pressfönster
Vi välkomnar media att intervjua nyckelaktörer i Jobbcirkus: teamet på Arbetets museum, ungdomar som medverkat i arbetet med flera.

Kontakt

Niklas Cserhalmi, museichef, tel. 011231703, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

Christine Mars, museipedagog, tel. 011231732, christine.mars@arbetetsmuseum.se

Kristina Berlin, producent, tel. 011231745, kristina.berlin@arbetetsmuseum.se

Anna Redmlam, kommunikationsansvarig, tel. 011231709, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Läs mer om Jobbcirkus här

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping