Gå direkt till innehåll
Nu öppnar ansökan till Dokumentärfotosalong 2022

Pressmeddelande -

Nu öppnar ansökan till Dokumentärfotosalong 2022

Arbetets museums Dokumentärfotosalong är tillbaka för sjätte året i rad! Från 1 mars till och med 24 april kan fotografer från hela landet ansöka till salongen. Alla över 18 år är välkomna – professionella, studenter och amatörfotografer.

– Den dokumentära bilden är ett oersättligt medium för att förmedla berättelser om människors liv och verklighet. Men för att vi ska ha en levande dokumentärfotoscen i Sverige krävs arenor för nya, lovande fotografer så väl som etablerade. I Dokumentärfotosalongen är det mötet dem emellan som skapar magin, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

"Ingen kan veta hur framtiden blir"

Årets tema är ”Fortsättning följer” och valdes ut bland förslag från museets besökare under hösten.

– Vi fick in många bra temaförslag men ”Fortsättning följer” tycker vi fångar något i samtiden. Vi befinner oss i en osäker tid och ingen kan veta hur framtiden blir. Att mötas kring människors berättelser blir då ännu viktigare för att göra samtiden begriplig och hålla hoppet levande om en ljusare framtid, säger Johanna Haverlind.

Antagna väljs ut anonymt

Genom Dokumentärfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en plattform för såväl professionella som amatörfotografer att lyfta sina berättelser. En jury bestående av representanter från Arbetets museum samt inbjudna experter väljer ut de fotografer och bilder som antas. Fotograferna och bilderna är anonymiserade för juryn. 

De antagna fotografierna ställs ut i Dokumentärfotosalong 2022 på Arbetets museum under perioden 3 september 2022–5 februari 2023. Tre av de antagna kommer även tilldelas stipendium i kategorierna Juryns val av bästa bild, Juryns val av bästa bild utifrån temat samt Publikens val av bästa bild.

Kontakt

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Josefine Höijer, intendent, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 06, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Läs mer

Arbetets museum – Dokumentärfotosalong 2022

Ansökningssida

Arbetets museum – Dokumentärfotosalong

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping