Gå direkt till innehåll
Sista chansen att söka till årets dokumentärfotosalong

Pressmeddelande -

Sista chansen att söka till årets dokumentärfotosalong

Nu på söndag 24 april är sista ansökningsdag för den som vill ställa ut i årets Dokumentärfotosalong. Utställningen samlar fotografer från hela landet och går av stapeln på Arbetets museum varje höst. Alla över 18 är välkomna att söka – professionella fotografer, studenter och amatörer.

De antagna fotograferna ställer ut på Arbetets museum i Norrköping 3 september 2022–5 februari 2023. Årets tema är “Fortsättning följer” och har traditionsenligt valts ut bland förslag från museibesökarna.

– ”Fortsättning följer” tycker vi är en bra spegling av samtiden. Vi befinner oss i en osäker tid och ingen kan veta hur framtiden blir. Att mötas kring människors berättelser och blir då ännu viktigare för att göra samtiden förståelig och hålla hoppet levande om en ljusare framtid, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Genom Dokumentärfotosalongen vill Arbetets museum lyfta fram det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl okända som etablerade fotografer att få dela med sig av sina berättelser.

– Den dokumentära bilden är ett oersättligt medium för att förmedla berättelser om människors liv och verklighet. Men för att vi ska ha en levande dokumentärfotoscen i Sverige krävs arenor för nya, lovande fotografer så väl som etablerade. Det är mötet dem emellan som skapar magin, säger Johanna Haverlind.

Ansökan skickas in digitalt via Arbetets museums hemsida. Ansökningsavgiften är 250 kr och varje sökande kan skicka in 3–5 bilder. Bland de sökande väljer en jury anonymt ut ett antal antagna fotografer som får ställa ut i salongen. Dessutom kommer tre av de antagna att tilldelas stipendier i kategorierna Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat samt Publikens pris för bästa bild.

Kontakt

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder (filtrera på Utställningar > Dokumentärfotosalong och resp. år)

Läs mer

Arbetets museum – Dokumentärfotosalong 2022

Ansökningssida

Arbetets museum – Dokumentärfotosalong

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping