Gå direkt till innehåll
I dag öppnar ansökan till Dokumentärfotosalong 2020!
I dag öppnar ansökan till Dokumentärfotosalong 2020!

Pressmeddelande -

Nu öppnar ansökan till Dokumentärfotosalong 2020!

I dag öppnar ansökan till Dokumentärfotosalong 2020 på Arbetets museum. Professionella så väl som amatörer från hela landet är välkomna att söka till salongen.

Från måndag 2 mars fram till och med söndag 3 maj är ansökan öppen till Dokumentärfotosalongen, som arrangeras på Arbetets museum för fjärde året i rad. Nytt för i år är att vi förlänger utställningsperioden från tre till drygt fyra månader: 5 september 2020–10 januari 2021.

Årets tema är ”Kaos”. Precis som tidigare år valdes temat ut bland förslag från museets besökare under Kulturnatten i Norrköping.

– Vi är väldigt spända på att se vad fotograferna kan göra med årets tema. Ordet kan användas i flera bemärkelser – positivt och negativt – och hur det tolkas kan bli väldigt speciellt och personligt, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

Genom Dokumentärfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl amatörer som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser. De antagna fotografierna kommer att ställas ut i Dokumentärfotosalong 2020 på Arbetets museum under perioden 5 september 2020–10 januari 2021. Tre av de antagna kommer även tilldelas stipendium i kategorierna Juryns val av bästa bild, Juryns val av bästa bild utifrån temat samt Besökarnas val av bästa bild.

Årets jury består av:

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum

Eva Dahlman, fotohistorier och etnolog, Centrum för fotografi

Ulf Lundin, fotograf

Kontakt

Sara Grevlund, intendent, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se


Ansökan

Ansökan öppnar i dag 2 mars på Arbetets museums hemsida. Ansökan kostar 250 kr och varje sökande kan skicka in 3–5 bilder. Länk till ansökningssidan

Pressbilder (här hittar du t.ex. förra årets vinnande bidrag)
www.arbetetsmuseum.se/pressbilder/

Läs mer om Dokumentärfotosalong 2020

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping