Gå direkt till innehåll
De tre vinnarbilderna valdes ut bland de 140 verk som visas i Dokumentärfotosalong 2019 på Arbetets museum.
De tre vinnarbilderna valdes ut bland de 140 verk som visas i Dokumentärfotosalong 2019 på Arbetets museum.

Pressmeddelande -

Här är vinnarna i Dokumentärfotosalong 2019

Nu kan vi avslöja att vinnarna i Arbetets museums Dokumentärfotosalong 2019 är Karin Thoring, Mats Gustafsson och Anna Björkegren.

Fotograferna får ta emot ett stipendium om 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Stipendiet offentliggjordes och delades ut under evenemanget Dokumentärfotodagen på Arbetets museum den 19 oktober. 

De tre vinnarbilderna är:

Juryns pris för bästa bild 2019

60+ av Karin Thoring

Juryns motivering:

”I 60+ har Karin Thoring skapat en varm och kärleksfull bild av matte och hund i det ombonade sovrummet. Så befriande att se en så varm, avslappnad och avsexualiserad bild på kvinnokroppen.”

Juryns pris för bästa bild utifrån temat ”Ett annat sätt att se” 2019

Abiturientbal av Mats Gustafsson

Juryns motivering:

”Mats Gustafsson lyckas i bilden Abiturientbal skapa ett ögonblick av magi. Med hjälp av kameran förstärks dansen och ges en förtrollande, pampig och drömsk känsla. En bild man inte glömmer.”

Publikens pris för bästa bild 2019

Framtiden flyttar in – när stöd och vänskap kan återfinnas i en robothund av Anna Björkegren

Dokumentärfotosalongen är Arbetets museums initiativ för att uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl amatörer som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser. 86 fotografer sökte till Arbetets museums Dokumentärfotosalong i år. Av dessa valde en jury anonymt ut 56 deltagare som ställer ut sammanlagt 140 verk i salongen. Dokumentärfotosalong 2019 visas 7 september–10 november på Arbetets museum.

Läs mer om Dokumentärfotosalongen 2019

Dokfotodagen anordnas av Arbetets museum varje år och är ett evenemang med fokus på den dokumentära bilden. Under dagen delas bland annat det prestigefyllda Dokumentärfotopriset ut till tre fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. I år går Dokumentärfotopriset till Ragnar Axelsson (Island), Lina Scheynius och Kristoffer Granath.

Läs mer om Dokfotodagen 2019

Läs mer om årets vinnare av Dokumentärfotopriset

Kontakt

Johanna Haverlind, utställningschef, 011–23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Sara Grevlund, vik. intendent, 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Nu öppnar vi dörrarna för Dokumentärfotosalong 2019!

Nu öppnar vi dörrarna för Dokumentärfotosalong 2019!

Lördagen den 7 september presenterar Arbetets museum Dokumentärfotosalongen för tredje året i rad. Där visas 140 bilder av inte mindre än 56 olika fotografer. Temat för årets salong är ”Ett annat sätt att se”, ett tema som Norrköpingsborna röstat fram. Utifrån temat har såväl etablerade fotografer som amatörer från hela landet ansökt om att medverka i årets salong.

Framtiden flyttar in – när stöd och vänskap kan återfinnas i en robothund #5 av Anna Björkegren. Vinnarbild i kategorin Publikens pris för bästa bild i Dokumentärfotosalong 2019, där 56 fotografer ställde ut sammanlagt 140 verk.

Hög tid att söka till Dokumentärfotosalong 2020

Dokumentärfotosalongen är Arbetets museums årliga satsning på dokumentärfoto dit både professionella fotografer och amatörer är välkomna att söka. Sista ansökningsdatum är 3 maj 2020 och årets tema är "Kaos".

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping