Följ Arbetets museum

Här är vinnarna i Dokumentärfotosalong 2019

Pressmeddelande   •   Okt 19, 2019 15:00 CEST

De tre vinnarbilderna valdes ut bland de 140 verk som visas i Dokumentärfotosalong 2019 på Arbetets museum.

Nu kan vi avslöja att vinnarna i Arbetets museums Dokumentärfotosalong 2019 är Karin Thoring, Mats Gustafsson och Anna Björkegren.

Fotograferna får ta emot ett stipendium om 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Stipendiet offentliggjordes och delades ut under evenemanget Dokumentärfotodagen på Arbetets museum den 19 oktober. 

De tre vinnarbilderna är:

Juryns pris för bästa bild 2019

60+ av Karin Thoring

Juryns motivering:

”I 60+ har Karin Thoring skapat en varm och kärleksfull bild av matte och hund i det ombonade sovrummet. Så befriande att se en så varm, avslappnad och avsexualiserad bild på kvinnokroppen.”

Juryns pris för bästa bild utifrån temat ”Ett annat sätt att se” 2019

Abiturientbal av Mats Gustafsson

Juryns motivering:

”Mats Gustafsson lyckas i bilden Abiturientbal skapa ett ögonblick av magi. Med hjälp av kameran förstärks dansen och ges en förtrollande, pampig och drömsk känsla. En bild man inte glömmer.”

Publikens pris för bästa bild 2019

Framtiden flyttar in – när stöd och vänskap kan återfinnas i en robothund av Anna Björkegren

Dokumentärfotosalongen är Arbetets museums initiativ för att uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl amatörer som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser. 86 fotografer sökte till Arbetets museums Dokumentärfotosalong i år. Av dessa valde en jury anonymt ut 56 deltagare som ställer ut sammanlagt 140 verk i salongen. Dokumentärfotosalong 2019 visas 7 september–10 november på Arbetets museum.

Läs mer om Dokumentärfotosalongen 2019

Dokfotodagen anordnas av Arbetets museum varje år och är ett evenemang med fokus på den dokumentära bilden. Under dagen delas bland annat det prestigefyllda Dokumentärfotopriset ut till tre fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. I år går Dokumentärfotopriset till Ragnar Axelsson (Island), Lina Scheynius och Kristoffer Granath.

Läs mer om Dokfotodagen 2019

Läs mer om årets vinnare av Dokumentärfotopriset

Kontakt

Johanna Haverlind, utställningschef, 011–23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Sara Grevlund, vik. intendent, 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.