Gå direkt till innehåll
Årets dokumentärfotosalong visas både på Arbetets museum i Norrköping och Västerbottens museum i Umeå.
Årets dokumentärfotosalong visas både på Arbetets museum i Norrköping och Västerbottens museum i Umeå.

Pressmeddelande -

Nu ​öppnar ansökan till Dokumentärfotosalong 2021

Den populära Dokumentärfotosalongen är tillbaka – större och bättre än någonsin! För att fira salongens 5-årsjubileum visas årets utställning på både Arbetets museum och Västerbottens museum.

Från och med den 1 mars till och med den 2 maj kan fotografer från hela landet ansöka till Dokumentärfotosalong 2021. Alla kan söka – professionella, studenter och amatörfotografer. Nytt för i år är att vi har tagit bort anmälningsavgiften och vi välkomnar också ansökningar med film.

– Det känns så roligt att äntligen få dra igång samarbetet! Är nyfiken på att så småningom få se de bilder och filmer som skickas in och på vilka sätt de tolkar årets tema. Är också glad att vi kan visa dokumentärfilm här på Västerbottens museum, det blir en intressant utökning av dokumentärfotosalongen och en fin flirt till Sune Jonsson som ju arbetade med många olika dokumentära tekniker, säger Alexandra A. Ellis, curator på Västerbottens museum

Årets tema är ”Se mig!” och togs fram från besökarnas förslag under förra årets salong.

– Efter ett tufft pandemiår där vi isolerats från varandra känns årets tema helt rätt. Någon eller något kräver vår uppmärksamhet – men vem, eller vad? Det ska bli spännande att se årets ansökningar – fotografernas tolkningar av temat brukar överträffa allt som vi har kunnat föreställa oss, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum och projektledare för Dokumentärfotosalongen. 

Genom Dokumentärfotosalongen vill vi uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en plattform för såväl professionella som amatörfotografer att lyfta sina berättelser. De antagna fotografierna planeras att ställas ut i Dokumentärfotosalong 2021 på både Arbetets museum och Västerbottens museum under perioden 4 september 2021–9 januari 2022. Tre av de antagna kommer även tilldelas stipendium i kategorierna Juryns val av bästa bild, Juryns val av bästa bild utifrån temat samt Publikens val av bästa bild.

Årets jury består av:

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum

Petter Engman, Fotograf, Västerbottens museum

Nils Petter Löfstedt, Fotograf och regissör

Kontakt

Sara Grevlund, intendent, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Alexandra A. Ellis, curator, tel. 073-926 26 85, alexandra.ellis@vbm.se

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum.
Tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Läs mer

Arbetets museum – Dokumentärfotosalong 2021

Ansökningssida

Arbetets museum – Dokumentärfotosalong

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping