Gå direkt till innehåll
Nästa år visas dokumentärfotosalongen både på Arbetets museum i Norrköping och Västerbottens museum i Umeå.
Nästa år visas dokumentärfotosalongen både på Arbetets museum i Norrköping och Västerbottens museum i Umeå.

Pressmeddelande -

Nu blir dokumentärfotosalongen dubbelt så stor

Nästa år firar Arbetets museums Dokumentärfotosalong femårsjubileum. Det ska firas! Därför är vi glada att kunna avslöja att nästa års fotosalong växer till två destinationer: Norrköping och Umeå. För att fira lite extra slopar vi dessutom ansökningsavgiften under 2021!

Sedan 2017 har samtidsfoto av professionella fotografer såväl som amatörer samlats i Arbetets museums årliga dokumentärfotosalong. Tack vare ett nytt samarbete med Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi kommer nästa års salong även att anordnas på Västerbottens museum i Umeå.

– Vi är stolta över att kunna presentera Dokumentärfotosalong 2021 tillsammans med Västerbottens museum. Fotosalongen brukar locka lysande fotografer från hela landet. Det känns jättekul att kunna erbjuda fler av dem en plattform, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

– Jag ser så mycket fram emot det här samarbetet! Har länge gått i tankar på att arrangera en salong och att nu få göra det i samarbete med Arbetets museum känns såklart extra roligt. Förhoppningsvis kan vi tillsammans nå så många fotografer som möjligt i hela landet, säger Alexandra A. Ellis, curator på Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi.

Nytt tema och gratis att ansöka

Speciellt för jubileumsåret 2021 är att det är gratis att ansöka till salongen. Men den som redan nu börjar bli sugen på att delta får vänta – ansökan öppnar först 1 mars 2021 och är sedan öppen till 2 maj. Temat för 2021 blir ”Se mig!” och som tidigare år valdes det ut bland förslag från Arbetets museums besökare.

– Jag tycker att temat är en inspirerande utgångspunkt! Det uppmanar fotografen att ta plats, göra sin röst hörd och begära betraktarens uppmärksamhet. Det ska bli väldigt spännande att se vad det ger upphov till, säger Sara Grevlund.

– Jag uppskattar att temat kan läsas mångtydigt, dels kan det uppfattas som ett rop på hjälp men också att kraftfullt hävda sina rättigheter. Det ger också möjlighet till fotograferna att vända kameran mot det egna, samt att på allvar reflektera över hur den dokumentära bilden används i berättelsen om andra människor, säger Alexandra A. Ellis.

Utställningen Dokumentärfotosalong 2021 kommer att öppna på båda museerna i september 2021. Mer detaljer kommer närmare ansökningsstarten.

Läs mer om dokumentärfoto på Arbetets museum

Läs mer om dokumentärfoto på Västerbottens museum

Kontakt

Sara Grevlund, intendent Arbetets museum, tel. 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

Alexandra A. Ellis, curator, tel. 073-926 26 85, alexandra.ellis@vbm.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping