Gå direkt till innehåll
Årets prisvinnare: Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt. Foto: Olle Wande, Kicki Lundgren, Jan Löfstedt
Årets prisvinnare: Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt. Foto: Olle Wande, Kicki Lundgren, Jan Löfstedt

Pressmeddelande -

Dokumentärfotopriset 2020 – här är vinnarna

Nu är vinnarna utsedda! Det blir Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt som får ta emot årets Dokumentärfotopris på Arbetets museum.

Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

2020 ÅRS VINNARE:

Anna Tärnhuvud: får 25 000 kronor för sina mästerliga möten i vardagen. Det handlar om ett inkännande, socialt engagemang och en förmåga att skapa dialog med betraktaren. Hennes respektfulla och inkluderande sätt att fånga människor och situationer – som aldrig blir likriktade – gör henne till en förebild för både nu verksamma och kommande generationer fotografer.

Kicki Lundgren: får 25 000 kronor för bilder av människor i sina nya liv. Vi möter den mogna människan som pensionär på sydliga breddgrader. Eller berörs av Saras vardag efter motorcykelolyckan i boken "500-5MPH". I båda fallen förenas det sociala engagemanget med respekt, känsla, spännande bildlösningar och – en gnutta humor. Hon låter oss också uppleva närvaron och njutningen av badande människor i boken "Floating" som om vi vore på plats.

Nils Petter Löfstedt: får 25 000 kronor för att han både värnar det fotografiska arvet och försöker vidga det. I boken och den Guldbaggenominerade filmen "Himlens mörkrum" ger han nytt liv åt mästerfotografen Jean Hermanssons industribilder och placerar dåtiden i nutid. I sina andra egna böcker och filmer, bland annat "The Pier" och "Club 13", tänjer han inspirerande ramarna för vad fotografi kan vara.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Vinnarna deltar vid prisutdelningen som går av stapeln den 17 oktober. Evenemanget kan komma att genomföras digitalt – mer info kommer längre fram. 

www.arbetetsmuseum.se/dokumentarfotopriset

Presskontakt

Josefine Höijer, utställningsintendent, Arbetets museum, tel. 011-23 17 06, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Kontaktuppgifter fotografer

Anna Tärnhuvud: 070-298 60 69
Kicki Lundgren 072-235 81 53
Nils Petter Löfstedt 070-275 62 55

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder


Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Anna Rosling Rönnlund, Ikram Abdulkadir och David Lundmark tar hem årets Dokumentärfotopris. Foto: Jann Lipka, Salma Abdulkadir och David Lundmark.

​De får årets Dokumentärfotopris

Nu står det klart vilka tre fotografer som tilldelas årets Dokumentärfotopris. Ikram Abdulkadir, David Lundmark och Anna Rosling Rönnlund tar hem priset, som delas ut av Arbetets museum för tjugonde året i rad.

Anette Nantell, Angelica Elliott och Krister Hägglund tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris. Foto: Anette Nantell, Joar Vestergren, Kristina Friberg.

De får årets Dokumentärfotopris

En DN-veteran, en tunbjörkare vid Skellefteå museum och en hängiven Rågsvedsskildrare: Anette Nantell, Krister Hägglund och Angelica Elliott tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris.

Arbetets museums Dokumentärfotopris går i år till Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund. Foto: Sally Hallberg, Sven Westerlund, Anna Wahlgren.

De får Dokumentärfotopriset 2023

Nu står det klart att Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund tar hem Arbetets museums Dokumentärfotopris. "Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige", säger Johanna Haverlind, utställningschef.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping