Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Årets vinnare av Arbetets museums dokumentärfotopris

För tolfte året i rad delar Arbetets museum ut dokumentärfotopris till fotografer som är nyskapande, opinionsbildande, socialt engagerade eller inspirerande. Årets tre pristagare heter Lina Haskel, Åke Ericson och Jerker Andersson.

Lina Haskel får 20 000 kronor för att hon lyft fram ett stycke arbetarkultur i projektet "Folkets Hus - Space in Common". Hon målar i ljus på en historisk klangbotten, där bildernas innehåll inte bara blir ett utsnitt ur dagens verklighet. Varje bild spränger de givna ramarna och blir till fantasieggande berättelser som triggar minnet av det som en gång varit. Nostalgi och nutid förenad i en formmässig skönhet och fotografisk briljans.

Åke Ericson får 20 000 kronor för sin mångåriga skildring av hur ett krigshärjat land lyfts mot en ny framtid i boken "Kosovo in Progress", men också för hur han i berättelsen om den svenske Afghanistanveteranen Peter Hübinette visar upp ett stycke svensk verklighet många blundar för. Åke Ericson visar på ett stort socialt engagemang med bilder som utstrålar närhet, respekt och delaktighet och där den fotografiska helheten blir till stor bildjournalistik.

Jerker Andersson får 20 000 kronor för sitt konsekventa, kreativa och hoppfullt envetna arbete med att låta dagens unga få ta plats i det offentliga rummet. I flera projekt genom åren, nu senast i "Hembygd - någonstans i Sverige" ställer han sin kamera i demokratins och det unga Sveriges tjänst, där hans egen nyfikenhet och framtidstro löper parallellt med de ungdomar han ger röst åt.

Juryn består av Niklas Cserhalmi (Arbetets museum), Michael Hagström (KF), Börje Söderström (LO), Lennart Frykskog (TCO), Göran Widerberg (Dagens Arbete), och Annelie Egelin Tärning (Arbetets museum). LO, TCO och KF bidrar med prissummorna.

PRISUTDELNING: 14 november 2012.
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press.

FÖR MER INFORMATION: Annelie Egelin-Tärning, intendent på Arbetets museum, 011-23 17 06, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, vik. informationschef på Arbetets museum, 011-23 17 09, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping