Gå direkt till innehåll
I samband med East Pride öppnar Elisabeth Ohlsons senaste utställning id:TRANS på Arbetets museum.
I samband med East Pride öppnar Elisabeth Ohlsons senaste utställning id:TRANS på Arbetets museum.

Pressmeddelande -

Elisabeth Ohlson tillbaka i Norrköping med id:TRANS

Syns du, så finns du. I historieskrivningen lyser transpersonernas berättelser med sin frånvaro. Nu visar Arbetets museum den omfattande utställningen id:TRANS, där bildkonstnären och fotografen Elisabeth Ohlson gör upp med detta osynliggörande. Välkomna på pressvisning onsdag 18 maj kl. 10.00.

För Norrköping är Elisabeth Ohlson en välbekant bildkonstnär som tidigare gästat staden med banbrytande Ecce Homo (1999), South Africa Via Dolorosa (2005) och In Hate We Trust (2007). Hennes senaste utställning id:TRANS skulle ha öppnat på Arbetets museum redan 2020, men så kom pandemin emellan.

– Vi är glada och stolta över att äntligen få visa Elisabeth Ohlsons id:TRANS på Arbetets museum. Det känns extra roligt att öppningen också blir en smygstart på East Pride här i Norrköping, säger Alexandra Kronqvist, intendent på Arbetets museum.

Från Kung Kristina till idag

    I utställningen möter vi en serie porträtt av nu levande transpersoner och deras familjer – människor vi idag läser om, lyssnar till och möter på arbetsplatser, i skolan och vänskapskretsen. I foton, brev och videoinstallationer ges en mångfacetterad bild av transpersoners verklighet här och nu.

      Som kontrast iscensätts även ett antal historiska gestalter, där den mest framträdande är drottning Kristina. Elisabeth har sedan hon själv var ung fascinerats av drottningen: ”För mig var drottning Kristina en fri person som inte lät sitt kön styra sitt liv”.

      Under rubrikerna ”Rör inte min kropp”, ”Rätten till trygghet” och ”Älskade unge” förstår vi att denna berättelse bär på både tårar, smärta, kamp och ilska. Men blickarna vi möter i Elisabeths bilder är inte bortvända, kuvade eller undflyende. Inte heller arga. I stället returnerar de lugnt vår blick. Och de är många. ”En känsla jag önskar att besökarna ska få uppleva är att i utställningsrummet är transpersoner i majoritet. När det i samhället är precis tvärtom”, säger Elisabeth Ohlson.

      – Elisabeth Ohlson är en fotograf som ofta väljer att skildra människor som samhället osynliggjort eller vänt ryggen. I id:TRANS lyfter hon transpersoners liv, vardag och erfarenheter, både genom historien och i vår samtid. I sina ofta monumentala verk låter hon dessa människor ta plats och deras blickar möter våra. En viktig och angelägen utställning, säger Alexandra Kronqvist.

      id:TRANS visas på Arbetets museum 21 maj–14 augusti 2022.

      www.arbetetsmuseum.se/utstallning/idtrans/

      Om Elisabeth Ohlson

      Elisabeth arbetar oftast med en dokumentär tradition i botten. Sedan adderas fiktion till bilderna. Modellerna regisseras och arrangeras minutiöst, så att budskapet ska gå fram.

      För Norrköping är Elisabeth en återkommande bildkonstnär. Norrköpings stadsmuseum har visat både Ecce Homo (1999) och In Hate We Trust (2007, en samproduktion mellan Elisabeth och stadsmuseet). I Ecce Homo lyfter Elisabeth HBT-personers liv och verklighet genom att gestalta dem i biblisk tappning. In Hate We Trust är mer direkt med åtta stora iscensättningar av hat, hets och våld som begåtts mot HBT-personer under Mångfaldsåret 2006. Fokus i de båda utställningarna är varje människas rätt att vara sig själv, en rätt som våldsverkare alltför ofta tagit ifrån personerna.

      År 2005 visade Elisabeth utställningen South Africa Via Dolorosa på Arbetets museum. Även här använder hon bibliska motiv, denna gång för att skildra den fruktansvärda HIV-epidemin i Sydafrika. År 2007 tilldelades Elisabeth Arbetets museums dokumentärfotopris.

      År 2017 regidebuterade Elisabeth med föreställningen Kung Kristina på Strindbergs Intima teatern. Huvudrollen spelades av Alexa Lundberg.

      Kontakt

      Elisabeth Ohlson, tel. 070-814 42 42, elisabeth@ohlson.se

      Alexandra Kronqvist, vik. Intendent, Arbetets museum. Tel. 011-23 17 43, alexandra.kronqvist@arbetetsmuseum.se

      Pressbilder

      www.arbetetsmuseum.se/pressbilder/

      Pressvisning

      Onsdag 18 maj kl. 10.00, Arbetets museum plan 7. Elisabeth Ohlson besöker museet och visar utställningen. Varmt välkomna!

      Vernissage

      Lördag 21 maj kl 14.00, Arbetets museum plan 7.

      www.arbetetsmuseum.se/evenemanget/vernissage-idtrans/

      www.facebook.com/events/398407205491759/?ref=newsfeed

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

      Kontakter

      Anna Redmalm

      Anna Redmalm

      Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

      På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

      Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

      Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

      Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

      Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

      Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

      Arbetets museum

      Laxholmen
      602 21 Norrköping