Följ Arbetets museum

Demokratidag 2 maj i samarbete med #ViMåstePrata

Pressmeddelande   •   Maj 01, 2019 07:00 CEST

Demokratidagarna runt om i landet genomförs i samarbete med projektet #ViMåstePrata, ett initiativ av Förintelseöverlevanden Hédi Fried. Illustration: Stina Wirsén/#vimåsteprata

Supriti Dahr – fristadsförfattare i Norrköping från Bangladesh, Edna Eriksson – initiativtagare och vice ordförande i MR-Stiftelsen och Per Wirtén – författare och frilansskribent vars senaste bok heter Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater. Alla föreläser under konferensen ”Demokrati som handling och idé” den 2 maj på Arbetets museum.

Förra våren arrangerade Folkbildarforum konferensen ”Ta inte demokratin för given” tillsammans med det landsomfattande demokratistärkande arbetet #ViMåstePrata, ett initiativ av Förintelseöverlevanden Hédi Fried, som uppmanar till samtal om vår konstitution och mänskliga rättigheter. Nu följs den upp med ”Demokrati som handling och idé”.

Elisabeth Dahlström, verksamhetsledare på ABF och projektledare för konferensen, hoppas att dagen ska ge insikter i att det finns mycket man kan göra för demokratin. Både lokalt och på ett övergripande plan.

– Det är oroliga tider med EU-valet, nationalister är på frammarsch och demokratin hotad. Men det finns saker man kan göra, man kan börja där man står. Det ger en känsla av hopp.

Studieförbunden och ABF har via nätverket #vimåsteprata sökt medel för demokratidagar i hela landet. Norrköping valdes ut som en av städerna för en sådan dag. Samtliga studieförbund och folkhögskolor i regionen har bjudits in för att samverka i arbetet med dagen.

Mellan föreläsningarna finns möjlighet att ta del av ett demokratitorg.

– Vi kan ju inte ha ett tema som manar till handling samtidigt som man inte kan göra något! Så man kan välja att delta i små samtal som är kopplade till föreläsningarna eller gå guidad visning och delta i olika aktiviteter. Dessutom bjuder elever från Marieborgs folkhögskola på Forumteater två gånger under dagen, berättar Elisabeth Dahlström.

I Östergötland arrangeras dagen av Bildningsförbundet Östergötland/Folkbildarforum, Arbetets Museum, Marieborgs Folkhögskola, ABF, Sensus och Studiefrämjandet.

Under 2019 arrangeras demokratidagar runt om i landet, bland annat i Borlänge, Stockholm, Malmö, Örebro och Örnsköldsvik. Läs mer på https://www.vimasteprata.org/

"Demokrati som handling och idé" pågår kl. 9.00–16.00 den 2 maj i Folksamsalen på Arbetets museum. Pressen är varmt välkommen att närvara.


Program

http://www.folkbildarforum.se/wp-content/uploads/2019/04/inbjdemokratisom-handling25.pdf

Facebookevenemang

https://www.facebook.com/events/339287370273665/

Kontakt

Elisabeth Dahlström, verksamhetsledare på ABF
Telefon: 013 24 25 07
E-post: elisabeth.dahlstrom@abf.se

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!