Gå direkt till innehåll
Demokratidagarna runt om i landet genomförs i samarbete med projektet #ViMåstePrata, ett initiativ av Förintelseöverlevanden Hédi Fried. Illustration: Stina Wirsén/#vimåsteprata
Demokratidagarna runt om i landet genomförs i samarbete med projektet #ViMåstePrata, ett initiativ av Förintelseöverlevanden Hédi Fried. Illustration: Stina Wirsén/#vimåsteprata

Pressmeddelande -

Demokratidag 2 maj i samarbete med #ViMåstePrata

Supriti Dahr – fristadsförfattare i Norrköping från Bangladesh, Edna Eriksson – initiativtagare och vice ordförande i MR-Stiftelsen och Per Wirtén – författare och frilansskribent vars senaste bok heter Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater. Alla föreläser under konferensen ”Demokrati som handling och idé” den 2 maj på Arbetets museum.

Förra våren arrangerade Folkbildarforum konferensen ”Ta inte demokratin för given” tillsammans med det landsomfattande demokratistärkande arbetet #ViMåstePrata, ett initiativ av Förintelseöverlevanden Hédi Fried, som uppmanar till samtal om vår konstitution och mänskliga rättigheter. Nu följs den upp med ”Demokrati som handling och idé”.

Elisabeth Dahlström, verksamhetsledare på ABF och projektledare för konferensen, hoppas att dagen ska ge insikter i att det finns mycket man kan göra för demokratin. Både lokalt och på ett övergripande plan.

– Det är oroliga tider med EU-valet, nationalister är på frammarsch och demokratin hotad. Men det finns saker man kan göra, man kan börja där man står. Det ger en känsla av hopp.

Studieförbunden och ABF har via nätverket #vimåsteprata sökt medel för demokratidagar i hela landet. Norrköping valdes ut som en av städerna för en sådan dag. Samtliga studieförbund och folkhögskolor i regionen har bjudits in för att samverka i arbetet med dagen.

Mellan föreläsningarna finns möjlighet att ta del av ett demokratitorg.

– Vi kan ju inte ha ett tema som manar till handling samtidigt som man inte kan göra något! Så man kan välja att delta i små samtal som är kopplade till föreläsningarna eller gå guidad visning och delta i olika aktiviteter. Dessutom bjuder elever från Marieborgs folkhögskola på Forumteater två gånger under dagen, berättar Elisabeth Dahlström.

I Östergötland arrangeras dagen av Bildningsförbundet Östergötland/Folkbildarforum, Arbetets Museum, Marieborgs Folkhögskola, ABF, Sensus och Studiefrämjandet.

Under 2019 arrangeras demokratidagar runt om i landet, bland annat i Borlänge, Stockholm, Malmö, Örebro och Örnsköldsvik. Läs mer på https://www.vimasteprata.org/

"Demokrati som handling och idé" pågår kl. 9.00–16.00 den 2 maj i Folksamsalen på Arbetets museum. Pressen är varmt välkommen att närvara.


Program

http://www.folkbildarforum.se/wp-content/uploads/2019/04/inbjdemokratisom-handling25.pdf

Facebookevenemang

https://www.facebook.com/events/339287370273665/

Kontakt

Elisabeth Dahlström, verksamhetsledare på ABF
Telefon: 013 24 25 07
E-post: elisabeth.dahlstrom@abf.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping