Pressmeddelande -
Dystopi och hopp när satirtecknare framtidsspanar
Skogen brinner, haven stiger och bina dör. Världens fattiga exploateras och desinformation sätter dagordningen. Finns det hopp för mänskligheten, och hur ser det i så fall ut? Nu ger några av världens främsta politiska illustratörer sitt svar. På lördag öppnar samlingsutställningen Godmorgon, Framtid! på Arbetets museum.
– Temat är Framtid och bland ämnena finns klimatfrågor, brott mot internationell lag och kvinnors och barns rättigheter. Det här är en utställning som obönhörligt visar på konsekvenserna av vårt handlande, men också tänder en gnista av hopp, säger Carina Milde, projektledare för utställningen.
I utställningen möter vi sex framstående satirtecknare, från olika delar av världen. Var och en bidrar med tre framtidsspaningar utifrån sin horisont. En av deltagarna är Ann Telnaes, Pulitzerprisbelönad tecknare för Washington Post. Bland ämnena hon valt att lyfta finns hemlösheten i det egna landet:
– Situationen för hemlösa i USA har försämrats i takt med de växande ekonomiska klyftorna. Nu med covid-19 och den rådande bostadsbristen kan vi förvänta oss att hemlösheten kommer att öka explosionsartat, säger Ann Telnaes.
Marilena Nardi, som annars är känd för att utmana den italienska maffian med sina satirteckningar, kommenterar djurindustrin i en av sina bilder.
– Vi borde behandla andra varelser på den här planeten med större respekt och empati. Med dagens industriella djuruppfödning skapar vi inte bara monster, vi blir själva monstruösa, säger Marilena Nardi.
Orosmolnen hopar sig i utställningen och ingen går säker; i en bild av EWK-pristagaren Karin Z Sunvisson får även Arbetets museum hamna under den stigande vattenlinjen. Finns det då någon ljuspunkt?
– Ja, absolut. Du kan inte se den här utställningen utan att slås av skrattets sprängkraft. Här behandlas de mest gravallvarliga ämnen med en stor dos humor. Tecknarna själva har inte gett upp hoppet, de fortsätter outtröttligt att utmana oss, säger Carina Milde.
Deltar i utställningen gör Siri Dokken (Norge), Doaa el-Adl (Egypten) och Karin Z Sunvisson (Sverige), alla tidigare EWK-pristagare. Bland deltagarna finns även Mia Mottelson, Danmark, Marilena Nardi (Italien) och Pulitzerprisbelönade Ann Telnaes (USA). Karin Z Sunvisson har även deltagit i produktionen av utställningen.
Kontakt
Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum, tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se
Carina Milde, intendent EWK-museet, Arbetets museum. Tel 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se (ej tillgänglig 27 okt)
Pressvisning
Torsdag 28 oktober kl. 10.00, Arbetets museum plan 3.
Carina Milde, intendent, visar utställningen och svarar på frågor. Anmäl dig gärna till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.
Varmt välkomna!
Pressbilder
Ämnen
Kategorier
Regioner
På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!