Gå direkt till innehåll
Godmorgon, Framtid! öppnar på Arbetets museum den 30 oktober. Illustration: Karin Z Sunvisson.
Godmorgon, Framtid! öppnar på Arbetets museum den 30 oktober. Illustration: Karin Z Sunvisson.

Pressmeddelande -

Dystopi och hopp när satirtecknare framtidsspanar

Skogen brinner, haven stiger och bina dör. Världens fattiga exploateras och desinformation sätter dagordningen. Finns det hopp för mänskligheten, och hur ser det i så fall ut? Nu ger några av världens främsta politiska illustratörer sitt svar. På lördag öppnar samlingsutställningen Godmorgon, Framtid! på Arbetets museum.

– Temat är Framtid och bland ämnena finns klimatfrågor, brott mot internationell lag och kvinnors och barns rättigheter. Det här är en utställning som obönhörligt visar på konsekvenserna av vårt handlande, men också tänder en gnista av hopp, säger Carina Milde, projektledare för utställningen.

I utställningen möter vi sex framstående satirtecknare, från olika delar av världen. Var och en bidrar med tre framtidsspaningar utifrån sin horisont. En av deltagarna är Ann Telnaes, Pulitzerprisbelönad tecknare för Washington Post. Bland ämnena hon valt att lyfta finns hemlösheten i det egna landet:

– Situationen för hemlösa i USA har försämrats i takt med de växande ekonomiska klyftorna. Nu med covid-19 och den rådande bostadsbristen kan vi förvänta oss att hemlösheten kommer att öka explosionsartat, säger Ann Telnaes.

Marilena Nardi, som annars är känd för att utmana den italienska maffian med sina satirteckningar, kommenterar djurindustrin i en av sina bilder.

– Vi borde behandla andra varelser på den här planeten med större respekt och empati. Med dagens industriella djuruppfödning skapar vi inte bara monster, vi blir själva monstruösa, säger Marilena Nardi.

Orosmolnen hopar sig i utställningen och ingen går säker; i en bild av EWK-pristagaren Karin Z Sunvisson får även Arbetets museum hamna under den stigande vattenlinjen. Finns det då någon ljuspunkt?

– Ja, absolut. Du kan inte se den här utställningen utan att slås av skrattets sprängkraft. Här behandlas de mest gravallvarliga ämnen med en stor dos humor. Tecknarna själva har inte gett upp hoppet, de fortsätter outtröttligt att utmana oss, säger Carina Milde.

Deltar i utställningen gör Siri Dokken (Norge), Doaa el-Adl (Egypten) och Karin Z Sunvisson (Sverige), alla tidigare EWK-pristagare. Bland deltagarna finns även Mia Mottelson, Danmark, Marilena Nardi (Italien) och Pulitzerprisbelönade Ann Telnaes (USA). Karin Z Sunvisson har även deltagit i produktionen av utställningen.

Kontakt

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum, tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Carina Milde, intendent EWK-museet, Arbetets museum. Tel 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se (ej tillgänglig 27 okt)

Pressvisning

Torsdag 28 oktober kl. 10.00, Arbetets museum plan 3.

Carina Milde, intendent, visar utställningen och svarar på frågor. Anmäl dig gärna till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Varmt välkomna!

Pressbilder

https://www.arbetetsmuseum.se/...

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping