Gå direkt till innehåll
Lotta Sjöberg arbetar ofta med traditionellt kvinnliga hantverk som make-up och broderi
Lotta Sjöberg arbetar ofta med traditionellt kvinnliga hantverk som make-up och broderi

Pressmeddelande -

Serier och satir möter virkning och broderi på Arbetets museum

Vad uppstår när ett tidskrävande hantverk möter aktuella nyhetshändelser? Det har textilkonstnären och illustratören Lotta Sjöberg undersökt. Med start 29 april visas hennes samhällskommenterande broderi och virkning i utställningen ”Den svarta humorn som följeslagare”.

Nyhetshändelser och samhällskommentarer är en stor inspirationskänsla i Lotta Sjöbergs broderi. Snabba och flyktiga utgör de en stark kontrast till hennes hantverk som är både långsamt och konkret. Resultatet av mötet blir politiskt kommenterande broderier, som ett slags dagsverser.

Lotta Sjöberg är tecknare och illustratör och har både den tecknade och broderade bilden som medium. Ämnen som hon återvänder till är psykisk hälsa, moderskapet, kvinnorollen och kvinnokroppen i förfall, klädindustrins exploatering och kommersialisering och nedvärderade kvinnliga hantverk som make-up och broderi.

Hennes arbete med broderi och virkning blir ett slags motsats till det snabba tecknandet, där hon ibland upplever att hon måste sakta ner för att verkligen lära känna sina karaktärer. Ta hand om dem, låta dem vara fysiska och trassla och skrynkla sig.

– Oftast börjar jag med ett ansikte och vet inte vad fortsättningen ska vara. Men eftersom broderandet är så långsamt, så finns det massor av tid längs vägen att komma på idéer eller ordlekar, säger Lotta Sjöberg.

Just det långsamma, eftertänksamma arbetet är något hon uppskattar i en samtid som värderar snabbhet och produktivitet högt.

– Det finns knappt något så långsamt och olönsamt som att brodera, därför blir det arbetet också det finaste jag vet, säger Lotta Sjöberg.

Comics craftivism är ett nytt namn på en genre som rör sig någonstans mellan serietecknande och den växande craftivism-rörelsen, där garngrafitti, broderade budskap på stan och stickade kläder på skulpturer används som ett sätt att ge värme, liv, färg och budskap i det offentliga rummet. Bildforum som Instagram hjälper till att sprida denna konstform över världen i en sorts aktivistisk anda.

– Det blir ett alternativ till massproduktion: ett enda broderi kan spridas över hela världen med sitt budskap, helt utan ekonomiska intressen, säger Carina Milde, intendent på Arbetets museum och ansvarig för utställningen.

”Den svarta humorn som följeslagare – comics craftivism av Lotta Sjöberg” visas på Arbetets museum i Norrköping 29 april – 1 oktober 2023.

Om konstnären

Lotta Sjöberg bor i Stockholm, är utbildad på Konstfack och arbetar som serietecknare och illustratör. Hon har anlitats av bland annat Svenska Dagbladet, barnavårdscentralerna och flera av Sveriges fackföreningar. Sedan 2009 driver hon den populära facebookgruppen Family living – the true story. Hon debuterade 2005 med serieboken Bebisbekännelser – guide för nybörjarföräldrar och har sedan dess gett ut en rad böcker, bland annat Det kan alltid bli värre – en svartsynt och humoristisk uppgörelse med det eviga mörkret inombords.

Pressvisning

Varmt välkomna på pressvisning torsdag 27 april kl 10.00 på plan 3, Arbetets museum. Lotta Sjöberg och intendent Carina Milde medverkar. O s a gärna till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Vernissage

Lördag 29 april kl 14.00. Lotta Sjöberg medverkar. Vernissagen är öppen för allmänheten

Kontakt

Carina Milde, intendent Arbetets museum
carina.milde@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 15

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig Arbetets museum
anna.redmalm@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 09

Lotta Sjöberg, konstnär
lotta@lottasjoberg.com, 070-713 1987

Pressbilder

Se vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta kommunikation@arbetetsmuseum.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping