Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

FOKUS: Kvinnligt/Manligt

14 januari -12 februari 2006 PRESSVISNING: torsdag 12 januari kl 10 Under 2006 visar Arbetets museum ett antal utställningar med FOKUS: Kvinnligt/Manligt. Valet av fokus är gjort som ett medvetet val för att utmana och skapa diskussioner kring könsrollerna i samhället och de stereotypa normer som präglar ämnet. Först ut är utställningarna Film9 och BRUDAR som har vernissage i januari 2006. BRUDAR Nätverket Brudarna bildades 2003 som en mailgrupp. Idag är ca 200 nätverksbrudar verksamma runt om i landet. Utställningen BRUDAR presenterar 81 fotografers bilder och tolkningar av kvinnor, tjejer, tanter och BRUDAR. Nätverket Brudarna bildades som ett forum för kvinnliga fotografer i en utpräglad mansdominerad bransch. Dagens medlemmar är verksamma inom mode, konst, reklam och bildjournalistik. Arbetets museum visar genom ett samarbete med Nätverket Brudarna nu fotoutställningen BRUDAR. Utställningen har tidigare visats på Galleri Kontrast i Stockholm. FILM9 Sju kvinnliga konststuderande anordnar under två veckor i januari en video- konstutställning på Arbetets museum. Utställningens tema är identitet. Konstnärerna som bidrar med sina filmer är alla kvinnliga studerande från nio europeiska länder. I grupper ingår även de sju kvinnorna som genomför projektet. Dessa sju går kursen Tvärmedial gestaltning och teknik vid Linköpings universitet och har i examinationsuppgift att genomföra ett event. Man har i projektet valt att arbeta utifrån temat Identitet eftersom detta är ett mångfacetterat ämne som kan tolkas på många olika sätt. Syftet med projektet är att jämföra kvinnliga studenters levnads och arbetssituationer runt om i Europa. Dessutom bygger man på detta vis upp ett nätverk mellan länderna och de olika utbildningarna. De länder som representeras i projektet är: Sverige, Norge, Finland, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tjeckien. PRESSVISNING: torsdag 12 januari kl 10, projektgruppen Film9 samt Irena Strozyk, producent för utställningen BRUDAR deltar. VERNISSAGE: lördag 14 januari kl 14 UTSTÄLLNINGSPERIOD: 14 januari – 12 februari 2006 PRESSBILDER: finns att hämta på www.arbetetsmuseum.se , ingen kod krävs. Under Presstjänst finns pressmeddelanden och pressbilder. FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, Informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se , Camilla Karlsson, Projektledare Film9, camilla@film9.se Irena Strozyk, Producent BRUDAR, irena@gallerikontrast.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade event

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping