Gå direkt till innehåll
I sommar bjuder museet på både nya utställningar och småskaliga familjeaktiviteter. Foto: Peter Holgersson
I sommar bjuder museet på både nya utställningar och småskaliga familjeaktiviteter. Foto: Peter Holgersson

Pressmeddelande -

Arbetets museum öppnar 16 juni

Den 16 juni öppnar Arbetets museum portarna för besökare igen. Museet har anpassat verksamheten för att kunna ta emot besökarna på ett tryggt sätt, utan vernissager eller andra folktäta evenemang. I sommar bjuder museet på både nya utställningar och småskaliga familjeaktiviteter.

Till följd av coronapandemin har Arbetets museum i Norrköping hållit tillfälligt stängt för allmänheten i två månader. När museet nu planerar att öppna är det med en verksamhet som är anpassad för att minimera risken för virusspridning. Öppettiderna blir begränsade till tisdag–lördag 9–16.

Det känns jätteroligt att öppna museet för besökare igen! I tider av oro är en mötesplats som vår, som är öppen för alla, som inte kostar pengar eller är besvärlig att besöka, särskilt viktig. Arbetets museum finns till för besökarnas skull, så för oss är det självklart viktigt att kunna hålla öppet – på ett ansvarsfullt sätt. Vårt fokus är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och säkerställa en trygg miljö för besökare och personal, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

Sommarkul för barnfamiljer

Lilla Arbetets, museets populära utställning för de yngsta, kommer tyvärr att vara stängd under sommaren. Utställningen består av många mindre rum som gör det svårt att hålla avståndet till varandra. Även Kreativa verkstan kommer att ha uppehåll tills vidare. Men museet har flera ess i rockärmen för hemestrande barnfamiljer:

Vi tittar på att utveckla vårt detektivspår, ett ”gå-själv-uppdrag” där barn och vuxna kan upptäcka museet tillsammans. Sedan blir det nystart för vår fina utställning Jobblabb, som öppnade i februari. Missa inte heller en sväng till plan fem för att hälsa på hos våra robotar, säger Johanna Haverlind, utställningschef på museet.

Banbrytande foto och politisk illustration

På museets många våningsplan visas en uppsjö av utställningar för alla åldrar. Några av dem hade knappt hunnit öppna när coronakrisen slog till, andra är helt nya för sommaren. I EWK-museet på plan 3 visas EWK-bilder i urval av satirikern Karin Sunvisson. Här visas även den nya utställningen "Med pennan genom glastaket", med 100 bilder från Women Cartoonists International Award. På plan 7 visas normkritiska "Möt blicken" av Emilia Bergmark-Jiménez fram till 25 juli och Thomas H Johnssons landsortsskildring "Swedish Blue I" till 11 juli.

Häng med i museets sociala kanaler så får du koll på det senaste från verksamheten. Där hittar du korta filmer med introvisningar, intervjuer, bakom kulisserna-material och mycket mer.

Verksamhet anpassad till "det nya normala"

Museet vidtar olika försiktighetsåtgärder för att undvika trängsel och smittspridning. Det handlar bland annat om att se till att det finns god tillgång till handtvätt och handsprit, avståndsmarkeringar och annan skyltning samt utökad städning av extra utsatta ytor som räcken, handtag och pekskärmar. 

Läs mer om Arbetets museums försiktighetsåtgärder

Kontakt

Niklas Cserhalmi, museidirektör, tel. 073-331 81 82, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, bitr. museidirektör och utställningschef, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Aktuella och kommande utställningar

www.arbetetsmuseum.se/utstallningar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping