Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Resan är inte slut ­– kvinnliga pionjärer kring Fogelstad

Berättelsen om kvinnorna i Fogelstadgruppen och den kvinnliga medborgarskola de byggde upp tar besökaren med på en resa tillbaka till 1900-talets början. Men resan är inte slut – tankarna och handlingarna som dessa kvinnor brann för lever kvar i dagens samhällsdebatt. Utställningen om de kvinnliga pionjärerna öppnar den 2 december på Arbetets museum i Norrköping. Godsägaren Elisabeth Tamm samlar 1922 sina fränder yrkesinspektrisen Kerstin Hesselgren, författaren Elin Wägner, kvinnoläkaren Ada Nilsson och pedagogen Honorine Hermelin på sitt gods Fogelstad. Nu när kvinnlig rösträtt har införts drömmer de om att skapa ett nytt samhälle grundat på kvinnliga egen-skaper och kunskaper. Det nyvunna medborgarskapet är inte bara en rättighet utan framförallt en skyldighet. Fogelstadgruppen tar form och verkar främst under 1920-1950-talet. Gruppen är informell utan ett fastställt program eller ideologi men med gemensamma värderingar och mål. Var och en driver de sina egna hjärtefrågor och tillsammans arbetar de med flera gemensamma projekt. De två största är tidskriften Tidevarvet och kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad. Kvinnliga medborgarskolan invigs 1925 och är öppen för alla kvinnor som en mötesplats över klassgränser, politiska gränser och yrkesgränser. Fram till 1954 hålls kurser vår, sommar och höst för omkring tvåtusen kvinnor från hela landet. För många kvinnor blev medborgarskolan en fristad där man fick känna sig hel och tänka tankar man aldrig tidigare tänkt. I utställningen möter besökaren kvinnorna, tankarna och insatserna för att väcka kvinnors engagemang. Utställningen är producerad av Katrineholms kommun i samarbete med Julita – Sveriges Lantbruks-museum, Kvinnohistoriska samlingarna, Göteborgs universitetsbibliotek och Kulturföreningen Fogelstad. Utställningen visades på Julita under sommaren 2006. PRESSVISNING: torsdag 30 november kl 10. Utställningsproducent Carin Andersson medverkar. VERNISSAGE: lördag 2 december kl 14. Birgitta Dahl inviger. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 2 december 2006-15 april 2007 PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping