Gå direkt till innehåll
Frövifors Pappersbruksmuseum grundades 1984 och är inrymt i brukets ursprungsmiljö. Foto: Nicklas Tolonen
Frövifors Pappersbruksmuseum grundades 1984 och är inrymt i brukets ursprungsmiljö. Foto: Nicklas Tolonen

Pressmeddelande -

Frövifors Pappersbruksmuseum är Årets Arbetslivsmuseum 2021

Juryn har talat – det blir Frövifors Pappersbruksmuseum som tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2021. "Känns verkligen som ett erkännande för att det arbete vi utför uppskattas", säger museichef Mikael Tiderman.

Sverige har cirka 1 500 arbetslivsmuseer runt om i hela landet. De förvaltas till stor del av ideellt engagerade människor som har specialkunskaper om den specifika historien de berättar om. Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer. 

Bland årets nominerade arbetslivsmuseer fanns även Gislaveds Industrimuseum och Bruzaholms Bruksmuseum med i slutomgången, men vinnare blev alltså till slut Frövifors Pappersbruksmuseum. Juryns motivering lyder:

På Frövifors Pappersbruksmuseum kan du uppleva en av Sveriges viktigaste näringar på ett spännande och annorlunda sätt. Omgärdad av gigantiska pappersmaskiner vandrar du här genom historien i en miljö som fortfarande i högsta grad är levande och dynamisk. Frövifors museiförening, tillika grundare, spelar en aktiv och engagerad roll i att förmedla fascinerande kunskap om arbetslivs-, pappers- och förpackningshistoria. Med utgångspunkt i människors berättelser möjliggörs en rik pedagogisk verksamhet och många samarbeten med både lokala och internationella aktörer.

Museichef Mikael Tiderman tog glatt emot nyheten:
– Det är med stor glädje och stolthet som jag har mottagit beskedet om att Frövifors Pappersbruksmuseum har tilldelats utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2021! Vi har som museiverksamhet en tydlig vision hur vi vill utvecklas och växa i framtiden.

Ett levande bruk i usprungsmiljö
Frövifors Pappersbruksmuseum grundades 1984 och öppnade två år senare. Museet är inrymt i byggnaderna i den ursprungliga miljön. Bruket är beläget vid vatten och har sedan 1500-talets järnhantering haft stor betydelse för bygden. Frövifors Pappersbruksmuseum ligger i anslutning till dagens moderna massa- och kartongfabrik. Besökarna får ta del av brukets fängslande historia; en viktig pusselbit i berättelsen om de näringar som lagt grunden till det välstånd Sverige har idag.

– Frövifors som plats har en naturlig koppling till papprets historia och samtid. Vår vision är att stärka museets position som ett svenskt papperscentrum. En plats där vårt gemensamma kulturarv levandegörs, inte minst till en yngre publik. En plats där kunskap kan spridas och utbytas, och materialet papper kan utforskas exempelvis inom samtidskonsten. En utmärkelse som denna ger självklart ännu mer energi till oss som arbetar med museiverksamheten och känns verkligen som ett erkännande för att det arbete vi utför uppskattas. Ett stort varmt tack!, säger Mikael Tiderman.

Om utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum
Alla kan nominera sitt favoritmuseum till Årets Arbetslivsmuseum. Bakom utmärkelsen står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd (ArbetSam), Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset består av 25 000 kr, en emaljskylt och äran. Prisutdelning sker hos Frövifors Pappersbruksmuseum när så är möjligt med hänsyn till rådande rekommendationer.

Läs mer: 

www.arbetetsmuseum.se/arets-arbetslivsmuseum-2

www.froviforsmuseet.com

Kontakt:

Helena Törnqvist, arbetslivsintendent, Arbetets museum

helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se, tel: 011-23 17 26

Pressbilder: www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Statarmuseet i Skåne kliver eleverna rakt in i historien. Foto: Barbro Frankie

Statarmuseet i Skåne är Årets Arbetslivsmuseum 2020

Nu står det klart att Statarmuseet i Skåne tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2020. Sverige har cirka 1 500 arbetslivsmuseer runt om i hela landet. Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer.

The Glass Factory- Glasmuseet i Boda: Boom 336

The Glass Factory – Glasmuseet i Boda är Årets Arbetslivsmuseum 2019

Utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2019 tilldelas The Glass Factory – Glasmuseet i Boda. The Glass Factory – Glasmuseet i Boda får priset för att man förenar det gamla glasblåsaryrket med samtida glaskonst och kunskapsöverförande aktiviteter för alla åldrar. Satsningen visar på kommunalt mod och förståelse för industrisamhällets kulturarv och dess betydelse för dagens besöksnäring.

Foto: Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri

Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri är Årets Arbetslivsmuseum 2018

”Genom stenhårt ideellt arbete visas en autentisk och fungerande stenhuggerimiljö där besökaren får kunskap om stenindustrins historia. I föreningens kursverksamhet förmedlas kunskapen med klubba och mejsel i hand. På ett fördömligt sätt engagerar och välkomnar museet en mångfald av besökare. Föreningen är dessutom aktiv i samhällsfrågor som berör industrisamhällets kulturarv.”

Gotlandståget är Årets Arbetslivsmuseum 2016!

Gotlandståget är Årets Arbetslivsmuseum 2016!

​Med stora ideella krafter och i samverkan med näringslivet på Gotland har Föreningen Gotlandståget, Jernvägsmuseet i Dalhem skapat historia. Museijärnväg, stationshus och spår har byggts ut och satsningen har även medfört nya arbetstillfällen och möjligheter för turistnäringen på Gotland. Därför har Föreningen Gotlandståget, Jernvägsmuseet i Dalhem utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2016.

I Museiguide 2022 finns över 500 museer från hela landet presenterade, bland dem Karmansbo Bruksmiljö i Västmanland (bilden). Foto: Anders Storm

Stor guide till Sveriges dolda museiskatt

Du har sett skyltarna vid vägkanten. De lockar till museijärnvägar, bruksmiljöer eller gamla fästningar. Men hur ofta svänger du av och tittar närmare? Museiguide är en gratis app och katalog som ska få oss att hitta ut till Sveriges dolda museiskatt. Nu släpps årets upplaga av guiden.

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Historien om Loos Koboltgruva i nordvästra Hälsingland är en berättelse om 1700-talets industriella framåtanda. Men också om ett lokalsamhälles vision och tusentals ideella arbetstimmar. Nu hyllas gruvmuseet med utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023.

K. A. Almgren sidenväveri & museum prisas bland annat för sitt pedagogiska arbete med att överföra kunskap till nästa generation. På bilden några av museets lärlingar och handledare. Foto: K. A. Almgren sidenväveri & museum

K. A. Almgren sidenväveri & museum är Årets Arbetslivsmuseum 2024

Idag tillverkas nästan ingen textil i Sverige längre, men på K. A. Almgren sidenväveri & museum går maskinerna fortfarande varma. Nu utnämns sidenväveriet på Södermalm till Årets Arbetslivsmuseum 2024. "Vi känner oss glada och hedrade", säger museichefen Anna Hedtjärn Wester.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping