Gå direkt till innehåll

Regioner: Dalarna

Julie Leonardssons dräpande och detaljrika satir går inte att ta miste på.

EWK-priset till Julie Leonardsson

EWK-priset för 2022 går till Håkan ”Julie” Leonardsson, en av landets vassaste satiriker och flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen. ”Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset”, säger pristagaren. Priset delas ut på Fullersta gård i Huddinge den 17 november kl. 18.00.

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Historien om Loos Koboltgruva i nordvästra Hälsingland är en berättelse om 1700-talets industriella framåtanda. Men också om ett lokalsamhälles vision och tusentals ideella arbetstimmar. Nu hyllas gruvmuseet med utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023.

I salongen ger 38 fotografer sin syn på årets tema "fortsättning följer". Här "Kvinnodagen i 'Folkrepubliken Donetsk'" av Hampus Andersson.

Nu öppnar Dokumentärfotosalong 2022

PRESSVISNING | 38 fotografer från hela Sverige ställer ut i årets dokumentärfotosalong på Arbetets museum. Ta chansen att träffa några av dem – välkomna på pressvisning 1 september kl. 10.00!

I Museiguide 2022 finns över 500 museer från hela landet presenterade, bland dem Karmansbo Bruksmiljö i Västmanland (bilden). Foto: Anders Storm

Stor guide till Sveriges dolda museiskatt

Du har sett skyltarna vid vägkanten. De lockar till museijärnvägar, bruksmiljöer eller gamla fästningar. Men hur ofta svänger du av och tittar närmare? Museiguide är en gratis app och katalog som ska få oss att hitta ut till Sveriges dolda museiskatt. Nu släpps årets upplaga av guiden.

Karmansbo Bruksmiljö har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2022.

Karmansbo Bruksmiljö är Årets Arbetslivsmuseum

Karmansbo Bruksmiljö i Bergslagen är Årets Arbetslivsmuseum 2022. Bruket med sin världsunika smedja representerar Bergslagens och resten av landets alla järnbruk och är ett levande besöksmål för alla sinnen, anser prisets jury.

"En ovanlig vardag" samlar ögonblicksbilder från tillvaron under coronapandemin. Foto: Jeppe Gustafsson

Coronavardag i bild på Arbetets museum

Sedan vårvintern 2020 har SVT Nyheter Öst dokumenterat coronapandemin genom att samla in bilder och filmer från tittarnas vardag. Nu visas ett urval på Arbetets museum i Norrköping.

De tre vinnarbilderna valdes ut bland de 140 verk som visas i Dokumentärfotosalong 2019 på Arbetets museum.

Här är vinnarna i Dokumentärfotosalong 2019

Nu kan vi avslöja att vinnarna i Arbetets museums Dokumentärfotosalong 2019 är Karin Thoring, Mats Gustafsson och Anna Björkegren. Fotograferna får ta emot ett stipendium om 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild.

Demokratidagarna runt om i landet genomförs i samarbete med projektet #ViMåstePrata, ett initiativ av Förintelseöverlevanden Hédi Fried. Illustration: Stina Wirsén/#vimåsteprata

Demokratidag 2 maj i samarbete med #ViMåstePrata

Den 2 maj hålls konferensen "Demokrati som handling och idé" på Arbetets museum i Norrköping, en av ett flertal demokratidagar som arrangeras runt om i landet under 2019. Demokratidagarna genomförs i samarbete med det landsomfattande demokratistärkande projektet #ViMåstePrata.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping