Gå direkt till innehåll
"En ovanlig vardag" samlar ögonblicksbilder från tillvaron under coronapandemin. Foto: Jeppe Gustafsson
"En ovanlig vardag" samlar ögonblicksbilder från tillvaron under coronapandemin. Foto: Jeppe Gustafsson

Pressmeddelande -

Coronavardag i bild på Arbetets museum

Sedan vårvintern 2020 har SVT Nyheter Öst dokumenterat coronapandemin genom att samla in bilder och filmer från tittarnas vardag. Nu visas ett urval på Arbetets museum i Norrköping.

SVT Nyheter Östs projekt har fått namnet ”En ovanlig vardag” och varvar allmänhetens ögonblicksbilder med foton av frilansfotograf Jeppe Gustafsson. Filmklipp och och foton från projektet visas nu som en pop-up-utställning i Arbetets museums Dokumentärfotosalong.

– Det har varit ett otroligt intressant och spännande projekt. Att följa och dokumentera människors vardagsliv under den svåra tid vi levt i har varit en drömuppgift för en fotograf. Att på nära håll se när samhället går samman har varit fint, säger Jeppe Gustafsson.

– "En ovanlig vardag" har fått stor spridning hos vår publik och vi tycker det är roligt att projektet får möjligheten att leva vidare genom Dokumentärfotosalongen, säger Christian S Zetterdahl, projektledare på SVT Nyheter Öst.

Dokumentärfotosalongen är Arbetets museums årliga utställningsarena för dokumentär bild. Alla kan söka till salongen, professionella fotografer såväl som amatörer. I år är temat "kaos" och 43 kända som okända fotografer deltar i salongen. 

– SVT:s projekt speglar hur coronapandemin har förändrat livet och vardagen för oss alla. Både Dokumentärfotosalongen och 'En ovanlig vardag' handlar om människors egna bilder, berättelser och erfarenheter. Vi är glada att kunna visa dem tillsammans, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

"En ovanlig vardag" öppnar den 24 september 2020 och visas till och med 10 januari 2021.

Kontakt

Sara Grevlund, intendent, Arbetets museum
sara.grevlund@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 13

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Läs mer

En ovanlig vardag - SVT Nyheter Öst

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping