Gå direkt till innehåll
Nu står det klart att Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris för sina insatser inom källkritik. Foto: Gryt Film
Nu står det klart att Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris för sina insatser inom källkritik. Foto: Gryt Film

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris 2024

Sedan 2018 har Arbetets museums turnerande utställningar satt fokus på källkritik och källtillit på skolor, bibliotek och arbetsplatser i hela landet. Nu tilldelas Arbetets museum Det gyllene förstoringsglaset för sitt arbete. ”Det känns fantastiskt och peppar oss att jobba ännu hårdare för källkritiksfrågorna”, säger Niklas Cserhalmi, museichef. Välkomna på prisutdelning den 12 mars samt invigning med kulturminister Parisa Liljestrand den 26 mars!

"Det gyllene förstoringsglaset" har delats ut sedan 2017 till personer, initiativ eller organisationer som har gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet. Priset delas ut av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån i samband med Källkritikens dag, den 13 mars, varje år.

Arbetets museum får ta emot Det gyllene förstoringsglasets skolpris för hela sitt initiativ inom källkritik, men i synnerhet för de satsningar som är inriktade mot barn och unga. Juryns motivering lyder:

"Det gyllene förstoringsglasets skolpris 2024 tilldelas Arbetets museum för sitt metodiska och nytänkande arbete med källkritik, källtillit och MIK-frågor i flera format för olika åldrar. Med sina utmärkta mobila utställningar har Arbetets museum lyckats med att skapa samtal kring källkritik bland barn och de som arbetar med barn, inte bara lokalt utan också på skolor och bibliotek i hela landet."

På Arbetets museum är glädjen stor över beskedet:

– Vi ser medie- och informationskunnighet som avgörande för att främja ett demokratiskt samhälle. Därför söker vi också stöd för ett permanent Demokratilabb på Arbetets museum, så att vi kan jobba vidare med frågorna på bred front. Att få ta emot Det gyllene förstoringsglaset känns fantastiskt och peppar oss att jobba ännu hårdare för källkritiksfrågorna, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör.

  Samarbeten med Bamse, bibliotek och myndigheter

  Sedan 2018 har Arbetets museum satt fokus på källkritik genom en rad hyllade vandringsutställningar för skolor, bibliotek och arbetsplatser som turnerat i Sverige och internationellt. De senaste i raden, ”Bamses Källspanare” och ”Välkommen in! – Demokrati för vuxna”, turnerar just nu till folkbibliotek och arbetsplatser runt om i landet. En framgångsfaktor i projekten är nära samarbete med biblioteksväsende, näringsliv, myndigheter och målgrupperna själva.

  – Vårt ledord på museet är ”tillsammans med – inte bara för” och det genomsyrar allt vi gör. Det är en förutsättning för ett lyckat projekt att målgrupperna är med på tåget. Men vi hade heller inte kunnat göra verklighet av utställningarna utan våra samarbetsparter som stöttat med kunskap och finansiering. Vi vill tacka alla som bidragit till utställningarna – det här är ert pris också, säger Niklas Cserhalmi.

   Fakta om utställningarna

   Bamses Källspanare riktar sig till barn i åk F-3 och är framtagen av Arbetets museum tillsammans med barn ur målgruppen, Biblioteksutveckling Östergötland och Story House Egmont, med finansiering av Postkodstiftelsen. Utställningen invigs på Arbetets museum den 26 mars (läs mer om presstillfälle nedan) och öppnar för allmänheten den 27 mars. Mer om utställningen

   Välkommen in! – Demokrati för vuxna riktar sig till arbetsplatser och är producerad av Arbetets museum i samarbete med TCO, LO, Region Östergötland och Norrköpings kommun, och har tagits fram med hjälp av referensgrupper från olika yrkeskårer runt om i Sverige. Projektet finansieras av Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF. Utställningen visas på Arbetets museum den 12–26 mars. Mer om utställningen

   Kontakt/pressfrågor

   Niklas Cserhalmi, museidirektör, tel 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

   Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum, tel 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

   Pressbilder

   Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. Vid frågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

   Presstillfällen

   Prisutdelning Det gyllene förstoringsglasets skolpris, 12 mars kl. 13.00 Arbetets museum plan 4

   Journalister är varmt välkomna att vara med när priset delas ut på Arbetes museum tisdag den 12 mars kl. 13.00.

   Kristina Alexanderson från Internetstiftelsen delar ut priset och vi visar delar av våra aktuella (och nu även prisbelönta) vandringsutställningar om källkritik och demokrati: Bamses Källspanareoch Välkommen in! – Demokrati för vuxna.

   Invigning av Bamses Källspanare med kulturminister Parisa Liljestrand, 26 mars kl. 10.00 Arbetets museum plan 3

   Vårt fokus på källkritik fortsätter den 26 mars då vår vandringsutställning Bamses Källspanare invigs på museet. Programmet är som följer:

   10.00 – museichef Niklas Cserhalmi hälsar välkommen och presenterar projektet och de inbjudna
   10.20 – Visning av utställningen. En barngrupp i åk 2 deltar och testar utställningen.
   10.45 – 11.00 Kulturminister Parisa Liljestrand inviger formellt utställningen.
   11.15 – 12.00 Öppet panelsamtal med moderator Jack Werner. Mer info om panelsamtalet och deltagare här.
   12.00 – 13.00 Mingel + Bamsewrap i utställningen.

   Föranmälda journalister är varmt välkomna att närvara vid invigningen. Anmälan sker senast 19 mars till Anna Redmalm, Arbetets museum på anna.redmalm@arbetetsmuseum.se/011-23 17 09.

   För intervjuförfrågningar till kulturministern i samband med invigningen, kontakta pressekreterare Sara Persson (076-112 78 19 / sara.e.persson@regeringskansliet.se).

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner


   På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

   Kontakter

   Anna Redmalm

   Anna Redmalm

   Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

   Relaterat innehåll

   På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

   Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

   Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

   Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

   Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

   Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

   Arbetets museum
   Laxholmen
   602 21 Norrköping