Gå direkt till innehåll
Arbetets museums nya vandringsutställning Välkommen in! ska stärka stärka vår motståndskraft mot desinformation och påverkansförsök – över en kaffe. Foto: Anders RIstenstrand
Arbetets museums nya vandringsutställning Välkommen in! ska stärka stärka vår motståndskraft mot desinformation och påverkansförsök – över en kaffe. Foto: Anders RIstenstrand

Pressmeddelande -

Smygpremiär för vandringsutställning om källkritik och demokrati i Almedalen

Hur fungerar egentligen informationspåverkan? Varför reagerar vi som vi gör på information, desinformation och fakta? Och hur påverkar det demokratin? Om det handlar Arbetets museums nya vandringsutställning Välkommen in!. Nu kommer utställningen till Almedalen – i form av en kafévagn.

Under årets Almedalsvecka sticker försvars- och säkerhetsfrågorna ut. I Arbetets museums vandringsutställning Välkommen in! är det vår motståndskraft mot desinformation och påverkansförsök som står i fokus, berättar projektledaren Carina Milde:

– Alla är vi sköra på olika sätt. När vi blir känslosamma blir vi också mindre benägna att vara källkritiska till den information som vi tar emot. Vi är inte alltid rationella, och det är okej. Så är det för alla. Det vi vill med utställningen är att skapa verktyg som kan ge utrymme för lite mer eftertanke, vilket i sin tur gör att vi blir svårare att nå med desinformation. Då kan vi lättare uttyda avsändare och förstå när vi utsätts för informationspåverkan.

Välkommen in! är den senaste utställningen på temat demokrati som Arbetets museum har producerat. Tillsammans med TCO, LO, Region Östergötland och Norrköpings kommun har Arbetets museum tagit fram en utställning i två format, med finansiering av Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF).

Välj kaffe utifrån världsbild

Utställningarna riktar sig till vuxna i arbete, och grundar sig i referensarbeten i samarbete med arbetsplatser runtom i Sverige. Från referensgrupperna har två utställningar tagits fram; Välkommen in! – Demokrati för vuxna och Välkommen in! – Kafferasten. Utställningarna finns i två olika storlekar för att fler arbetsplatser ska ha möjlighet att visa Välkommen in! hos sig.

Den mindre versionen av utställningen, Kafferasten, har smygpremiär i TCO-landet i Almedalen. Här får du en kaffe i handen samtidigt som du lär dig om hur våra subjektiva världsbilder påverkar våra handlingar, exempelvis när vi delar information med varandra.

På kafémenyn står alternativ som kopplar till utställningens tematik. Vad sägs om Ekoekoeko-kaffe, för den som trivs i en ekokammare där alla tycker likadant, eller Strutskaffe för den som helst stoppar huvudet i sanden när det blir för jobbigt att ta in information.

Turné till arbetsplatser i höst

Båda utställningarna ska turnera till arbetsplatser i Sverige, med premiär på Arbetets museum i oktober. Välkommen in! är en del av en större satsning som Arbetets museum gör kring demokrati och källkritik. Syftet är att öka vår tillit till samhället, vår systemförståelse och vår förmåga att identifiera vinklade narrativ för att själva kunna förstå när vi blir utsatta för påverkansförsök. På lång sikt är målsättningen att skapa ett permanent Demokratilabb på Arbetets museum.

Välkommen in! under Almedalsveckan

Plats: TCO-landet, Strandgatan 19 i Visby

Datum: 28/6 - 30/6

Projektledare Carina Milde är på plats vid kafévagnen och bjuder på kaffe, te, kakor och samtal om det som är viktigt på riktigt. Kom förbi och prata demokrati och källkritik med oss!

Kontakt

Carina Milde, intendent Arbetets museum, tel. 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Niklas Cserhalmi, museidirektör Arbetets museum, tel. 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

I vandringsutställningen ”Bamses källspanare” får barnen använda sin källkritiska förmåga för att hjälpa Bamse avslöja elaka rykten. Foto: Gryt Film.

"Bamses Källspanare" får turnépremiär på Bokmässan

Välkomna till Arbetets museums monter på Bokmässan, där vi för första gången visar vandringsutställningen "Bamses Källspanare”. I utställningen får du som besökare hjälpa Bamse genom att lära dig om olika källor och testa din källkritiska förmåga. Passa på att besöka utställningen och prata med oss! Från Bokmässan turnerar utställningen vidare till folkbibliotek runt om i landet.

Nu står det klart att Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris för sina insatser inom källkritik. Foto: Gryt Film

Pressinbjudan: Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris 2024

Sedan 2018 har Arbetets museums turnerande utställningar satt fokus på källkritik och källtillit på skolor, bibliotek och arbetsplatser i hela landet. Nu tilldelas Arbetets museum Det gyllene förstoringsglaset för sitt arbete. Välkomna på prisutdelning den 12 mars samt invigning med kulturminister Parisa Liljestrand den 26 mars!

Den 13 mars infaller Källkritikens dag. Nu kan skolor runt om i landet uppmärksamma dagen med succéutställningen Bamses Källspanare och ett kostnadsfritt studiematerial. Foto: Gryt Film

Inför källkritikens dag 13 mars: Arbetets museum och Bamse inspirerar unga källspanare

Bamses Källspanare är en ny vandringsutställning som riktar sig till de yngsta skolbarnen med frågor om källkritik. Utställningen turnerar till folkbibliotek i hela Sverige och efterfrågan är enorm – turnéplanen sträcker sig till 2026. Nu kan skolor runt om i landet ta hjälp från Bamses Källspanare och ett kostnadsfritt studiematerial för att uppmärksamma Källkritikens dag den 13 mars.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping