Gå direkt till innehåll
Den 13 mars infaller Källkritikens dag. Nu kan skolor runt om i landet uppmärksamma dagen med succéutställningen Bamses Källspanare och ett kostnadsfritt studiematerial. Foto: Gryt Film
Den 13 mars infaller Källkritikens dag. Nu kan skolor runt om i landet uppmärksamma dagen med succéutställningen Bamses Källspanare och ett kostnadsfritt studiematerial. Foto: Gryt Film

Pressmeddelande -

Inför källkritikens dag 13 mars: Arbetets museum och Bamse inspirerar unga källspanare

Bamses Källspanare är en ny vandringsutställning som riktar sig till de yngsta skolbarnen med frågor om källkritik och källtillit. Utställningen turnerar till folkbibliotek i hela Sverige och efterfrågan är enorm – turnéplanen sträcker sig ända till 2026. Nu kan skolor runt om i landet ta hjälp från Bamses Källspanare och ett kostnadsfritt studiematerial för att uppmärksamma Källkritikens dag den 13 mars.

Bakom utställningen Bamses Källspanare står Arbetets museum, som de senaste åren lanserat en rad satsningar på källkritik för både barn och vuxna. Den nya utställningen utmärker sig genom att rikta sig till de allra yngsta skolbarnen: elever i förskoleklass upp till årskurs tre.

– Barn och unga blir alltmer digitala, vilket understryker behovet av diskussioner om källors ursprung från en tidig ålder. Det är därför vi har skapat Bamses Källspanare – som ett verktyg för att börja prata med barn om de här frågorna tidigt, säger Josefine Höijer, projektledare för utställningen på Arbetets museum.

I utställningen ställs besökarna inför ett dramatiskt faktum: Bamse har anklagats för ett brott han inte begått! Någon sprider elaka rykten om Bamse, och det är upp till besökarna att ställa allt till rätta igen. Genom lekfulla utmaningar och de källkritiska frågorna "Vad?", "Vem?" och "Varför?" uppmuntras besökarna att utforska och reflektera över informationens ursprung och tillförlitlighet.

I arbetet med att ta fram utställningen har Arbetets museum samarbetat med barn ur målgruppen, Biblioteksutveckling Östergötland och Story House Egmont, förlaget som ger ut Bamsetidningen och står bakom flera satsningar på källkritik för unga.

– Bamse är en stark röst och med hjälp av serier kan man angripa avancerade begrepp och förklara dem på ett enkelt sätt. Förhoppningsvis kan detta gemensamma initiativ bidra till att främja kunskapen om demokrati och källkritik och skapa förståelse för varför det är så viktigt, säger Charlotta Borelius som är chefredaktör på Bamsetidningen.

Turnerar till folkbiblioteken

Utställningen Bamses Källspanare finns i två kopior som just nu turnerar till folkbibliotek i hela Sverige. I skrivande stund står utställningarna på Enköpings bibliotek samt på Arbetets museum där den inväntar invigning den 26 mars. Tanken är att skolor över hela landet ska kunna besöka utställningen på ett bibliotek i sitt närområde. Och intresset för att boka utställningen till sin stad är stort – turnéplanen sträcker sig ända till 2026.

– Det speglar att det finns ett stort behov av resurser för att prata med barn om källkritik, på barns språk, säger Josefine Höijer.

För skolor som inte har möjlighet att besöka utställningen i närtid erbjuds även ett kostnadsfritt studiematerial och en skoltävling med chans att vinna en klassuppsättning av Bamses specialtidning om källkritik. På så vis vill Arbetets museum och Story House Egmont underlätta för skolor och pedagoger att vara med och uppmärksamma Källkritikens dag.

– Det är upp till oss vuxna att rusta barnen med självförtroende och verktyg för att navigera i den digitala världen. Vi vill göra det enkelt för både skolor och vårdnadshavare att ta tillfället i akt att källspana lite extra den 13 mars, säger Josefine Höijer.

Presstillfällen

Besök Bamses Källspanare på Enköpings bibliotek

Just nu finns möjlighet för journalister att besöka Bamses Källspanare på biblioteket i Enköping. För intervjuförfrågningar/bokning av pressvisning, kontakta Towe Silwerhorn Öfjäll på biblioteket@enkoping.se,tel. 0171-62 55 10.

Besök Bamses Källspanare på Arbetets museum i Norrköping

Med start kl. 10.00 den 26 mars invigs Bamses Källspanare på Arbetets museum med panelsamtal samt tal av kulturminister Parisa Liljestrand. Föranmälda journalister är välkomna att närvara vid invigningen. Anmälan sker senast 19 mars till Anna Redmalm, Arbetets museum på anna.redmalm@arbetetsmuseum.se/ 011-23 17 09. För intervjuförfrågningar till kulturministern i samband med invigningen, kontakta pressekreterare Sara Persson (076-112 78 19 / sara.e.persson@regeringskansliet.se ).

Övriga frågor & kontakt

Om utställningen: Josefine Höijer, projektledare och intendent Arbetets museum, tel. 011-23 17 06, Josefine.Hoijer@arbetetsmuseum.se

Studiematerial, tävling och Bamse: Charlotta Borelius, chefredaktör Bamsetidningen, tel. 070-863 94 02, charlotta.borelius@egmont.se

Pressfrågor: Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum, tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. Vid frågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

"Bamses Källspanare" är producerad av Arbetets museum med stöd från Svenska Postkodstiftelsen i samarbete med Story House Egmont samt Biblioteksutveckling Östergötland.

Källkritikens dag infaller den 13 mars varje år sedan 2017. Dagen instiftades av den numera nerlagda tidningen Metros avdelning Viralgranskaren, senare ombildad som Källkritikbyrån.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping