Gå direkt till innehåll
Den 26 mars invigs den prisbelönta utställningen "Bamses källspanare" på Arbetets museum.
Den 26 mars invigs den prisbelönta utställningen "Bamses källspanare" på Arbetets museum.

Pressmeddelande -

Kulturminister och skolbarn på plats när "Bamses källspanare" invigs

Arbetets museums prisbelönta vandringsutställning "Bamses källspanare" har det senaste halvåret gjort succé på Sveriges folkbibliotek. Den 26 mars kommer utställningen hem till Norrköping och invigs med ett fullspäckat program på museet. Dagen därpå öppnar utställningen för allmänheten. Journalister är varmt välkomna att närvara vid invigningen, se anmälningsinfo nedan.

Barn och unga blir mer och mer digitala. Det medför att de i allt tidigare ålder behöver ha ett aktivt samtal om källors ursprung. Det är grundtanken bakom Bamses källspanare, Arbetets museums vandringsutställning som riktar sig till de yngsta skolbarnen med frågor om källkritik och källtillit. Utställningen turnerar till folkbibliotek i hela Sverige och efterfrågan är enorm – turnéplanen sträcker sig ända till 2026.

I utställningen ställs besökarna inför ett dramatiskt faktum: Bamse har anklagats för ett brott han inte begått! Någon sprider elaka rykten om Bamse, och det är upp till besökarna att ställa allt till rätta igen. Genom lekfulla utmaningar och de källkritiska frågorna "Vad?", "Vem?" och "Varför?" uppmuntras besökarna att utforska och reflektera över informationens ursprung och tillförlitlighet.

Arbetets museum har nyligen tilldelats Det gyllene förstoringsglasets skolpris för sin satsning på källkritik, där Bamses källspanare ingår. I dagarna utnämndes utställningen även till finalist i Årets utställning 2023.

I framtagandet av Bamses källspanare har Arbetets museum samarbetat med barn ur målgruppen, Biblioteksutveckling Östergötland och Story House Egmont, förlaget som ger ut Bamsetidningen. Utställningen är producerad med finansiering av Svenska Postkodstiftelsen.

Invigning av Bamses källspanare den 26 mars

Föranmälda journalister är varmt välkomna att närvara vid invigningen. Anmälan sker senast 22 mars till Anna Redmalm, Arbetets museum på anna.redmalm@arbetetsmuseum.se/011-23 17 09.

För intervjuförfrågningar till kulturministern i samband med invigningen, kontakta pressekreterare Sara Persson (076-112 78 19 / sara.e.persson@regeringskansliet.se).

Tid: 10.00–11.00

Plats: Arbetets museum, plan 3

Program:
10.00 – Museichef Niklas Cserhalmi hälsar välkommen och presenterar projektet och de inbjudna
10.20 – Visning av utställningen, barn från Tamburinens skola är med och testar utställningen.
10.45 – 11.00 Kulturminister Parisa Liljestrand inviger formellt utställningen.

Efter invigningen fortsätter programmet kl. 11–12.30 med ett öppet panelsamtal om barn och källkritik samt mingel och Bamsewrap i utställningen. Jack Werner modererar. Mer info om panelsamtalet här. Journalister är självklart välkomna att närvara även på detta.

Medverkar under dagen gör bland andra: Parisa Liljestrand, kulturminister, Jack Werner, journalist och expert på källkritik, Charlotta Borelius, utvecklingschef och chefredaktör på Bamseredaktionen, Johanna Hagelin, bibliotekschef Motala kommun, Marie Dahllöf, generalsekreterare Postkodsstiftelsen m. fl. Vi får också besök av barn i åk 2 från Tamburinens skola i Norrköping som är med och testar utställningen.

Kontakt/pressfrågor

Josefine Höijer, intendent och projektledare Bamses källspanare, tel. 011-23 17 06, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, utställningschef och bitr. museidirektör, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum, tel 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. Vid frågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Den 13 mars infaller Källkritikens dag. Nu kan skolor runt om i landet uppmärksamma dagen med succéutställningen Bamses Källspanare och ett kostnadsfritt studiematerial. Foto: Gryt Film

Inför källkritikens dag 13 mars: Arbetets museum och Bamse inspirerar unga källspanare

Bamses Källspanare är en ny vandringsutställning som riktar sig till de yngsta skolbarnen med frågor om källkritik. Utställningen turnerar till folkbibliotek i hela Sverige och efterfrågan är enorm – turnéplanen sträcker sig till 2026. Nu kan skolor runt om i landet ta hjälp från Bamses Källspanare och ett kostnadsfritt studiematerial för att uppmärksamma Källkritikens dag den 13 mars.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping