Gå direkt till innehåll
I vandringsutställningen ”Bamses källspanare” får barnen använda sin källkritiska förmåga för att hjälpa Bamse avslöja elaka rykten. Foto: Gryt Film.
I vandringsutställningen ”Bamses källspanare” får barnen använda sin källkritiska förmåga för att hjälpa Bamse avslöja elaka rykten. Foto: Gryt Film.

Pressmeddelande -

"Bamses Källspanare" får turnépremiär på Bokmässan

Välkomna till Arbetets museums monter på Bokmässan, där vi för första gången visar vandringsutställningen "Bamses Källspanare”. I utställningen får du som besökare hjälpa Bamse genom att lära dig om olika källor och testa din källkritiska förmåga. Passa på att besöka utställningen och prata med oss! Från Bokmässan turnerar utställningen vidare till folkbibliotek runt om i landet.

"Bamses Källspanare – en utställning om källkritik för barn" riktar sig till skolbarn i åldern 6-9 år. Målet är att höja yngre skolbarns medvetenhet om att information kan vara vinklad och ha för avsikt att påverka människor i riktningar som kan vara både skadliga och osanna. Redan 2017 utsågs Bamsetidningen till årets tidskrift för sin uppmärksammade satsning på att lära barn att tänka källkritiskt, och det är utifrån det arbetet som utställningen tar avstamp med en helt ny berättelse.

– Bamse är en stark röst och med hjälp av spännande berättelser kan man angripa relativt avancerade begrepp och förklara dem på ett enkelt sätt även för yngre barn. Jag tror Arbetets museums viktiga initiativ kan bidra till att främja kunskapen om källkritik och skapa förståelse för varför det är så viktigt, säger Charlotta Borelius som är chefredaktör på Bamsetidningen.

Arbetets museum har tagit fram utställningen med hjälp av bibliotekarier, skolbibliotekarier och förskole- och lågstadieklasser. Metoden med källspanare är skapat med inspiration från handboken "Källkritik med Källspanarna F-3" av Liselott Drejstam och Emma Lund, bibliotekens metodmaterial "Bli en källspanare", samt Memme Chatfield på mikportalen.se

Förhandsvisning på Bokmässan

Med förstoringsglaset i den ena handen och med detektivväskan i den andra, välkomnar bibliotekarierna förskole- och lågstadieklasserna till ett besök i utställningen. Från oktober 2023 åker "Bamses Källspanare" runt till folkbiblioteken i Sverige, men det finns en chans att besöka utställningen redan nu.

Arbetets museum finns på plats och visar utställningen "Bamses Källspanare" i sin helhet under Bokmässan i Göteborg. På fredagsmorgonen klockan 9.10 står Arbetets museums intendenter på Förskolescenen tillsammans med Story House Egmont, för att diskutera källkritik för barn med avstamp i den nya vandringsutställningen.

Större satsning på demokratifrågor

Utställningen "Bamses Källspanare – en utställning om källkritik för barn" har skapats med stöd från Svenska Postkodstiftelsen i samarbete med Story House Egmont samt Biblioteksutveckling Östergötland. Utställningen är en del av Arbetets museums arbete med demokratifrågor, som har varit i fokus sedan starten 1991. På lång sikt är målsättningen att skapa en permanent utställning om demokrati på Arbetets museum.

Parallellt med "Bamses Källspanare", som riktar sig till barn, bygger museet även en utställning om demokrati och källkritik för vuxna: "Välkommen In demokrati för vuxna". Utställningen riktar sig till vuxna på arbetsplatser och kommer även den att turnera runt i Sverige med premiär på Arbetets museum i oktober 2023.

Läs mer:

https://www.arbetetsmuseum.se/utstallning/bamses-kallspanare/

https://www.arbetetsmuseum.se/utstallning/valkommen-in/

Kontakt

Josefine Höijer, projektledare och intendent Arbetets museum, tel. 011-23 17 06, Josefine.Hoijer@arbetetsmuseum.se

Elisabeth Cserhalmi, chef för Biblioteksutveckling Östergötland, tel. 010-103 93 17, elisabeth.cserhalmi@regionostergotland.se

Charlotta Borelius, chefredaktör Bamsetidningen, tel. 070-863 94 02, charlotta.borelius@egmont.se

Marie Dahllöf, generalsekreterare Svenska Postkodstiftelsen, tel. 073-084 28 69, marie.dahllof@postkodstiftelsen.se


Pressbilder

Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping