Gå direkt till innehåll
"Humor med jävligt mycket allvar" är parollen för Villfarelsers svartvita satir. Foto: Mathias Leclér/Villfarelser.
"Humor med jävligt mycket allvar" är parollen för Villfarelsers svartvita satir. Foto: Mathias Leclér/Villfarelser.

Pressmeddelande -

Villfarelser, Englund och Döden i ny utställning

På lördag bryter sig Villfarelser, Depressiva Döden och Per Englund ut ur mobilskärmen och tar plats på Arbetets museum i utställningen Varats olidliga tröghet. Samtidigt släpps och signeras boken Ofrivilliga samtal av Villfarelser & Döden.

I Varats olidliga tröghet möts Mathias Leclérs Instagramsuccé Villfarelser, Per Englunds suggestiva fotografi och Victor Johannessons projekt Depressiva Döden. Resultatet blir ett samspel som rymmer både skönhet, humor och nattsvart allvar.

Sedan 2014 har Mathias Leclér delat sina kommenterade bilder i sociala medier under namnet Villfarelser och parollen "Humor med jävligt mycket allvar". I Varats olidliga tröghet rör det sig kanske snarare om allvar med droppar av svart humor. För vad kan vi göra förutom att skratta åt skiten? I Leclérs, Englunds och Johannessons skapande gömmer sig humorn, sorgen, glädjen, utanförskapet, saknaden av de vi förlorat, politiken, religionen – livet och döden i en smärtsam och fantastisk blandning.

- Under 2000-talet ligger stanken av trettiotalets Tyskland tung över Sverige. Demonteringen av folkhemmet är i full gång och klassgapet vidgar sig större för var dag. Psykisk ohälsa är vardagsmat och runt om i världen blossar oroshärdar upp. Är det en tid att lägga sig på rygg, blotta strupen och bara vilja dö? Nej det är snarare en tid för att häckla, driva med och skämta om det mörka. Att skratta åt eländet är sättet att stå ut och stå emot, säger Mathias Leclér. 

Samspelet mellan Villfarelser och Depressiva Döden, där Victor Johannesson har ritat över Leclérs ålderdomliga fotografier, visar deras gemensamma syn på världen genom en lågmält humoristisk dialog.

- Jag kan känna gemenskap med Arbetets Museum i viljan att väcka inspiration till egna tankar, funderingar och diskussioner. För jag anser att mörk humor kan vara en "gateway drug" till tyngre samtal, säger Victor Johannesson.

Englunds fotografi rör sig i skuggorna av samhället: miljonprojekt, tända eldar, euforisk berusning och ensam bakfylla men också ögonblick av skönhet och humor. När Englund fångar Jesus som tappat sin hand låter Leclér honom vråla; "Satan, var är min hand?" Humor och mörker, liv och död. Allt finns där.

Pressvisning torsdag 14 mars kl. 10.00, plan 7 på Arbetets museum

Mathias Leclér, Victor Johannesson och Per Englund finns på plats under pressvisningen, som pågår ca kl. 10-11. Efter visningen finns möjlighet till enskilda intervjuer. Vid frågor kontakta Carina Milde eller Anna Redmalm, kontaktuppgifter nedan. Välkomna!

Pressbilder

Högupplösta pressbilder hittar du här:
https://www.arbetetsmuseum.se/pressbilder/
Ange fotograf vid publicering.

Kontakt

Carina Milde, intendent, e-post: carina.milde@arbetetsmuseum.se, tel. 011-231 715
Anna Redmalm, kommunikatör, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se, tel. 011-231 709

Vernissage lördag 16 mars kl. 14.00, plan 7 på Arbetets museum

Carina Milde, intendent EWK-museet, hälsar välkommen.
Mathias Leclér, Per Englund och Victor Johannesson medverkar.
Förfriskningar.

Signering

Under dagen kommer böcker samt tryck att säljas i museibutiken på entréplan. Kl. 14.45 sker signering på plan 7 där utställningen finns.

_____________

Utställningen pågår t.o.m. 19 maj 2019 och består av ett antal bilder från bokprojekten Villfarelser, Englund/Villfarelser och Villfarelser & Döden. Urvalet har gjorts tillsammans med K J Elton Enström, förläggande redaktör, Placenta Förlag & Agentur.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping