Gå direkt till innehåll
I utställningen möter du berättelser från vår tids arbetarklassvardag: om otrygga villkor och bristande respekt, men också om organisering, stolthet och gemenskap.
I utställningen möter du berättelser från vår tids arbetarklassvardag: om otrygga villkor och bristande respekt, men också om organisering, stolthet och gemenskap.

Pressmeddelande -

Arbetarnas egna vittnesmål tar plats på museum

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Ändå får deras berättelser sällan ta plats i det offentliga rummet. Nu kommer vandringsutställningen Vi som arbetar med våra kroppar till Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning torsdag 2 mars kl. 10.00.

Bakom utställningen står producenten och författaren Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson. Tillsammans har de intervjuat, filmat och fotograferat 33 kroppsarbetare från hela Sverige.

– En brännande utställning som vi är glada att kunna visa här på Arbetets museum. Utställningen tar upp frågor om arbetsmiljö, villkor och den tuffa vardagen för många inom dessa yrken, samtidigt som den också berättar om yrkesstolthet och gemenskap. Kroppsarbetet måste få ta plats och synas i offentligheten, inte minst på museum, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

    Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson har rest från Kiruna till Malmö och mött industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda, lagerarbetare och många fler. Personer med olika bakgrunder, erfarenheter och åldrar som generöst berättar om hur de har det på jobbet.

    Det handlar om angelägna vittnesmål från vår tids arbetarklassvardag. Vi får möta personer som berättar om otrygga arbetsvillkor, bristande respekt och ohållbara strukturer. Men också om organisering, stolthet, arbetsgemenskap och känslan av att vara viktig för samhället. För om kroppsarbetarna inte går till jobbet stannar Sverige.

    ”De kan göra vad de vill i toppskikten, men slutar vi ta hand om våra barn och gamla, slutar vi bygga hus … Då blir ingenting gjort. Arbetarklassen är grunden som samhället vilar på.” –Johannes Reinfors, truckförare, Gällivare

    Vi som arbetar med våra kroppar visas på Arbetets museum 4 mars–14 maj 2023.

    Pressvisning

    Varmt välkomna på pressvisning torsdag 2 mars kl. 10.00 på Arbetets museum, plan 7.
    OSA gärna till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

    Intendent Sara Grevlund och museidirektör Niklas Cserhalmi hälsar välkomna.

    Annica Carlsson Bergdahl, initiativtagare till projektet, berättar om utställningen.

    Pressbilder

    www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

    Vernissage

    Lördag 4 mars kl. 14.00. Museidirektör Niklas Cserhalmi hälsar välkomna.

    Producent Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson medverkar.

    Kontakt

    Sara Grevlund, intendent, Arbetets museum. Tel. 011-23 17 14, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se

    Annica Carlsson Bergdahl, producent, Rot produktion. Tel. 070-659 86 72, annica@rotproduktion.se

    Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum. Tel. 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

    Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum. Tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

    Vi som arbetar med våra kroppar är ett dokumentärt konstprojekt av Annica Carlsson Bergdahl och Fotograf Elisabeth Ohlson i samarbete med Länsmuseet Gävleborg och med stöd av ABF, LO, Arbetarrörelsens kulturfond och Västra Götalandsregionen.

    Mer info om projektet hittar du på:
    www.visomarbetarmedvarakroppar.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

    Kontakter

    Anna Redmalm

    Anna Redmalm

    Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

    På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

    Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

    Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

    Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

    Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

    Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

    Arbetets museum

    Laxholmen
    602 21 Norrköping