Gå direkt till innehåll
Arbetets museum har haft fri entré sedan starten 1991, och så kommer det förbli, enligt museidirektör Niklas Cserhalmi (bilden). Foto: Peter Holgersson
Arbetets museum har haft fri entré sedan starten 1991, och så kommer det förbli, enligt museidirektör Niklas Cserhalmi (bilden). Foto: Peter Holgersson

Pressmeddelande -

Arbetets museum behåller fri entré

Med regeringens nya höstbudget kom besked om att den fria entrén på statliga museer tas bort – men på Arbetets museum blir den kvar. "Arbetets museum har alltid varit gratis att besöka och så kommer det förbli", säger Niklas Cserhalmi, museidirektör.

I budgeten för 2023 tar regeringen bort den kompensation för entréintäkter som de statliga museerna haft. Det innebär att statliga museer återigen kommer att ta betalt för inträdet. Men på Arbetets museum i Norrköping, som haft fri entré sedan starten 1991, fortsätter man som vanligt:

– Arbetets museum har alltid varit gratis att besöka och så kommer det förbli. Eftersom vi alltid haft fri entré fick vi ingen kompensation för uteblivna intäkter när fri entré-reformen infördes. Att reformen nu avskaffas påverkar inte oss och vi fortsätter att vara gratis för våra besökare, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

För Arbetets museum är det av största vikt att Norrköpingsborna och tillresta turister inte ska behöva betala för besöket.

– Alla ska känna sig välkomna till Arbetets museum. Pengar ska inte vara ett hinder för ett besök, säger Niklas Cserhalmi.

Kontakt

Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum. Tel 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum. Tel 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Om Arbetets museum

Arbetets museum är ett nationellt centralmuseum med uppdrag att dokumentera och berätta om arbete och vardagsliv. Museet samlar inte på föremål, utan på personers minnen och historier från arbetslivet. Museet ska också stödja och synliggöra landets övriga ca 1500 arbetslivsmuseer.

Arbetets museum öppnade 1991 och är beläget i hjärtat av Norrköpings Industrilandskap, i den ståtliga gamla textilfabrik från 1917 som i folkmun kallas för Strykjärnet.

Arbetets museum är en enskild stiftelse med LO, TCO, ABF, KF och Sensus som huvudmän.

Läs mer på www.arbetetsmuseum.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping