Gå direkt till innehåll
Bildcollage - Arbetslivsmuseer i Sverige
Bildcollage - Arbetslivsmuseer i Sverige

Pressmeddelande -

​Arbetets museum får 2,5 miljoner till Kunskapscentrum

Arbetets museum föreslås få 2 500 000 kronor för fortsatt stöd till landets alla arbetslivsmuseer. Genom satsningen på Kunskapscentrum för arbetslivsmuseer kan Arbetets museum nu fortsätta erbjuda kurser och annan fortbildande verksamhet för bevarandet av vårt gemensamma kulturarv.

2013 startade Arbetets museum Kunskapscentrum för arbetslivsmuseer, en satsning på kursverksamhet och annan fortbildning för landets ca 1 500 arbetslivsmuseer. Satsningen finansierades genom ett statligt bidrag på 1 000 000 kronor årligen från 2014 till 2016.

2017 fick Kunskapscentrum fortsatt statligt bidrag för ett år. I höstbudgeten som offentliggjordes idag, den 20 september 2017, har Arbetets museums äskan om ett permanent och mer omfattande stöd till kunskapscentrum hörsammats. Arbetets museum föreslås få ytterligare 2,5 miljoner årligen, som läggs till befintligt statsbidrag.

- Vi är oerhört glada för att vi nu kan fortsätta driva Kunskapscentrum som en permanent del av vår verksamhet. Det ökade anslaget kommer att kunna användas till kurser, seminarier, och nätverk för frivilliga inom arbetslivsmuseirörelsen samt marknadsföring av arbetslivsmuseer genom gemensamma projekt och utställningar, berättar Niklas Cserhalmi, Museidirektör, Arbetets museum.

Sedan kursverksamheten kom igång 2014 har Arbetets museums Kunskapscentrum genomfört 65 utbildningstillfällen för totalt 1 030 deltagare. Kurserna har hållits på arbetslivsmuseer över hela landet och handlat om exempelvis maskinvård, föreningsvård, värdskap, utställningsbygge, ekonomi, marknadsföring och hantering av föremål, arkivalier och byggnader. Förutom kurser för de aktiva på museerna har även ungdomsläger genomförts, med syftet att uppnå en ökad kunskapsöverföring mellan generationer och få fler unga att engagera sig i arbetslivsmuseernas verksamhet och vårt gemensamma kulturarv.

- För Arbetets museum och för vårt Kunskapscentrum är detta en fin bekräftelse på vikten av våra 1 500 arbetslivsmuseer runt om i landet, alla ideella eldsjälar som verkar där och den insats vi gjort hittills för att stötta dem, avslutar Niklas Cserhalmi.

---

KONTAKTPERSON

Niklas Cserhalmi, Museidirektör, Arbetets museum: 073 331 81 82, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping