Gå direkt till innehåll
Arbetets museum i Norrköping planerar att öppna sina utställningar för barn och familj den 23 mars.
Arbetets museum i Norrköping planerar att öppna sina utställningar för barn och familj den 23 mars.

Pressmeddelande -

Arbetets museum öppnar för bokade besök

Den 23 mars öppnar vi åter Arbetets museum och börjar ta emot förbokade besök i begränsad omfattning. Fokus ligger på barn- och familjeverksamheten och först ut att kunna bokas är utställningarna Lilla Arbetets och Jobblabb på plan 1 och 2. Övriga utställningar håller stängt till senare i vår.

Arbetets museum har haft stängt för allmänheten sedan 31 oktober förra året. När museet nu öppnar igen blir det med en rad anpassningar för att skapa smittsäkra besök. Endast ett begränsat antal förbokade besök tas emot. Väl på plats finns god tillgång till handsprit och skyltning som guidar besökarna till separata in- och utgångar och olika vägar för upp- och nedpassering i huset.

Till grund för öppningsbeslutet ligger ändringarna i den så kallade begränsningsförordningen som träder i kraft den 11 mars. De nya ändringarna innebär bland annat att museer och konsthallar omfattas av ungefär samma trängselregler som gäller för butiker och gym.

– Redan under förra året skapade vi bra rutiner för smittsäkra besök som vi nu har kompletterat utifrån begränsningsförordningen. Prioritet för oss är att museet är en trygg miljö att vistas i för personal och besökare. Vi följer händelseutvecklingen noga och är beredda att förändra öppningsbeslutet om smittspridningen drar iväg, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör.

Fokus ligger på verksamheten för barn och familj och inledningsvis är det utställningarna Lilla Arbetets och Jobblabb på plan 1 och 2 som blir bokningsbara. Bokningen öppnar på museets hemsida några dagar innan öppningen av museet.

– Kulturdepartementet har varit tydliga med att barn och ungas tillgång till kultur bör prioriteras under pandemin. Det är extra viktigt att det finns platser som är öppna för barn i de här svåra och prövande tiderna, säger Niklas Cserhalmi.

Skolor kan redan nu boka in sig på digitala visningar av Jobblabb. I samband med öppningen kommer vi även att börja erbjuda bokningsbara tider i Lilla Arbetets för förskolan.

Museets foto- och satirutställningar på plan 3 och 7 planeras öppna senare i vår. Då tar Nina Hemmingsson plats på museet med den nya utställningen ”Jag har väntat så länge”. Dessutom öppnar Elisabeth Ubbes ”Kärlekens kraft” samt Julia Lindemalms ”Katt People”.

Kontakt

Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum
Tel 073-331 81 82, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Läs mer

Läs om våra kommande utställningar

Så arbetar vi för att skapa trygga besök

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping