Gå direkt till innehåll
”Jag har väntat så länge” är en av tre nya utställningar som öppnar den 4 maj.
”Jag har väntat så länge” är en av tre nya utställningar som öppnar den 4 maj.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Arbetets museum öppnar med ny utställning av Nina Hemmingsson

Sedan i mars har Arbetets museum tagit emot förbokade besök till sina utställningar för barn och familj. Nu öppnar även övriga utställningar för bokning. Bland nyheterna finns Nina Hemmingssons nya utställning med den passande titeln ”Jag har väntat så länge”. ”Som att avlossa ett fyrverkeri i det mörker som det senaste året har inneburit”, säger intendent Carina Milde.

För den som har velat besöka Arbetets museums foto- och satirutställningar kommer nu glada nyheter: den 4 maj öppnar hela Arbetets museum åter för allmänheten – men förbokning krävs fortfarande och endast ett begränsat antal besökare släpps in åt gången.

Utöver förbokningen har museet gjort en rad andra förberedelser inför öppningen. Bland annat har man infört skilda in- och utgångar och separata trapphus för upp- och nedpassering i huset.

”Ett sätt för mig att ta mig ut ur det mörka”

Med sitt stundom nattsvarta, stundom hoppfulla skri från samtiden har Nina Hemmingssons bildvärld karvat ut en särskild plats i många hjärtan. Den 4 maj tar hennes teckningar plats på Arbetets museum i utställningen ”Jag har väntat så länge”, där nytt material visas tillsammans med bilder från tidigare år.

– Jag får ibland frågan varför jag gräver mig ner i det mörka. Men jag gräver inte, utan bearbetar mina upplevelser i det här märkliga livet. I mina teckningar kan jag fylla i och ibland förstå tillvarons skevheter, vilket snarare är ett sätt för mig att ta mig ut ur det mörka än att söka upp det, säger Nina Hemmingsson.

På museet är glädjen stor över att äntligen kunna öppna utställningen, efter ett år då pandemin satt åtskilliga käppar i hjulet.

– Ninas bilder uppvisar en nästintill brutal rättframhet samtidigt som de är helt utlämnande och så sköra att jag vill ta med dem hem och ge dem ostmackor och varm choklad. Att vi äntligen får chansen att visa den här utställningen för vår publik är som att avlossa ett fyrverkeri i det mörker som det senaste året har inneburit, säger Carina Milde, intendent på Arbetets museum.

”Jag har väntat så länge” visas på Arbetets museum 4 maj–17 oktober 2021.


Pressvisning måndag 3 maj kl. 10.00

Varmt välkommen på pressvisning måndag 3 maj kl. 10.00 på Arbetets museum, plan 3. Nina Hemmingsson är på plats och visar utställningen. OBS! Anmäl dig via mail till kommunikation@arbetetsmuseum.se så att vi kan säkerställa att vi inte blir för många i utställningen. Möjlighet finns att närvara digitalt, kontakta oss vid intresse.

Vernissage

Med anledning av pandemin arrangerar museet ett fåtal småskaliga VIP-vernissage med åtta platser åt gången. Biljetter släpps under vecka 16. Vernissagen sänds även live för den som inte har möjlighet att delta på plats.

Sommarens fotoutställningar

Utöver ”Jag har väntat så länge” öppnar även två fotoutställningar den 4 maj: ”Kärlekens kraft”, där Elisabeth Ubbe skildrar förlossningsarbete, och ”Katt People” av Julia Lindemalm där vi får möta katter och deras människor. Framöver planerar museet liknande evenemang även för dem – mer information kommer längre fram.

Kontakt

Carina Milde, intendent, tel 011-23 17 15 (endast tillgänglig förmiddagar)
carina.milde@arbetetsmuseum.se

Niklas Cserhalmi, museidirektör. Tel 011-23 17 03
niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping