Gå direkt till innehåll
​Attacken mot Charlie Hebdo en reaktion på satirens kraft

Pressmeddelande -

​Attacken mot Charlie Hebdo en reaktion på satirens kraft

Dagens avskyvärda attentat mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris är en direkt attack mot yttrandefriheten. Våra tankar går till de drabbade och deras närstående som är de senaste offren i kampen för det fria ordet och satiren. Attacken gör vår pågående utställning om hotade politiska tecknare smärtsamt aktuell.

Charlie Hebdo kommer ut på onsdagar så merparten av medarbetarna var på plats vid dagens attack mot redaktionen i centrala Paris. Minst tio tecknare och journalister har dött, däribland chefredaktören Stephane Charbonnier som även var en av tidningens satirtecknare.

Redan 2011 attackerades redaktionen på liknande sätt genom ett brandattentat. På samma sätt sker hot och trakasserier återkommande mot satirtecknare världen över. Tecknare som använder bilden som verktyg i sin kritik mot politiker, religiösa ledare och andra makthavare. Men att kritisera makten är farligt, något som med tydlighet förs fram i den pågående utställningen “Hurra för yttrandefriheten” på EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum i Norrköping.

Utställningen hyllar några av de dolda hjältar som dagligen tar stora risker i sitt arbete för yttrandefrihet och alla människors lika värde, vilket vi ser i bland annat krigets Syrien. De blir misshandlade, hotade och till och med dödade, precis som i den tragiska attacken mot Charlie Hebdo.

EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst har ända sedan starten 2009 skildrat satirens roll i kampen för demokrati, bland annat i ljuset av de förändringarna som sker i Mellanöstern. Under den arabiska våren kanaliserade satirtecknarna folkets röst, och deras bilder användes under protesterna och blev skrattspeglar som hölls upp framför politikerna. Att de och andra makthavare är rädda för den kraft som finns i bilderna visar att satirtecknare är lika viktiga för yttrandefrihet som författare och journalister.

Vi fördömer attacken mot Charlie Hebdo och försöket att tysta satirtecknare och andra modiga människor som världen över som kämpar för yttrandefrihet. Det får inte ske! Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att öka kunskaperna i samhället om satirens viktiga roll och visa hur tecknare använder sina pennor i kampen för det fria ordet.

Niklas Cserhalmi
Museidirektör, Arbetets museum

Carina Milde
Intendent, EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst

Andreas Nilsson
EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst

Bilden: EWK-museet i Norrköping, fotograf: Miguel Muños Rubilar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping