Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

BAMSE & DU

Den 14 maj öppnar temautställningen BAMSE & DU i EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum i Norrköping.  I utställningen får både barn och vuxna en bild av hur seriens skapare Rune Andréasson och Egmont Kärnans Bamseredaktion har låtit vännernas vardagsliv spegla förändringarna i samhället utanför serien.

Bamse och hans vänner bjuder in till ett personligt möte där du som läsare får en egen relation till figurerna i en tecknad värld som speglar verkligheten utanför serietidningens pärmar. 

I samarbete med BAMSE Förlaget, Egmont Kärnan och Kolmårdens Djurpark har EWK-museet producerat utställningen BAMSE & DU, en utställning om en av Sveriges populäraste samhällskommenterande tecknade serier för barn.

I mer än 40 år har Bamse, vännerna och deras värld fått gestalta den förändring som skett i det omgivande samhället, alltifrån hur vardagslivet förändrats när familjer bildas och föräldrarna går ut i arbetslivet till hur stamning, att få glasögon och att komma från ett annat land kan göra att barn blir retade.

BAMSE & DU, en utställning för både barn och vuxna
Nina Kanin är den av Bamses vänner som ledsagar barnen i utställningen. Som journalist är hon den som berättar för Bamse och hans vänner hur det står till i samhället de lever i. Genom att gå runt och svara på Nina Kanins frågor i utställningen får barnen träffa Bamse och hans vänner i en mängd olika situationer där utanförskap, tolerans och medmänsklighet är i fokus. Barnen får även lära sig om djur och natur och hur djurparker fungerar i Bamses skola om Djurparker

I ett författarspår presenteras hur Rune Andréassons serie om tre killar som älskar äventyr gick från ren äventyrsskildring till att bli en serie som behandlar de ämnen som barnen skrev om i sina brev till Bamseredaktionen. Genom ett urval av serier presenteras några av de olika samhällsförankrade ämnen som behandlats i serien.

EWK var i hela sitt vuxna liv fascinerad av hur barn ser bilder. Även i sina mest politiska teckningar lekte han med bildkompositionen och lade in detaljer som vuxna passerar men som barnen lägger märke till. Bland annat kan man i hans prisbelönta teckning av Mao se hur han lät en av de tusentals kineser som bildar den kinesiske ledaren bära glasögon. EWK illustrerade även en rad barnböcker där berättelsen om Vicke Viking är den mest kända. Vicke är liksom Bamse och hans vänner ett slags antihjälte som vet att man inte löser något genom att ta till våld. Istället använder de sin hjärna och sin kamratanda för att lösa problemen de ställs inför.

En separatutställning med originalteckningar från EWK:s produktion av Vicke Viking kommer att visas parallellt med BAMSE & DU under sommaren i EWK:s galleri.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på http://www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.
PRESSVISNING: fredag 13 maj kl 11.
VERNISSAGE: lördag 14 maj kl 14
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 14 maj–30 oktober 2011

MER INFORMATION:Carina Milde, intendent EWK-museet, 011-23 17 15, 0733-57 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping