Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Begränsade handlare

Handlare är en fotoutställ­ning skapad av och för de människor som är ryggraden i södra Afrikas ekonomi - gränshandlare. Utställningen visar Afrika ur ett unikt perspektiv och vill öppna för en dialog kring globala utvecklingsfrågor och FN:s Milleniemål.

Utställningen Handlare är resultatet av ett projekt, med samma namn, som bygger på personliga berättelser från sju länder i södra Afrika. Under två månader hade åtta småskaliga gränshandlare med sig enkla kameror för att fotografera sina liv. Bilderna visar handlarnas vardag, arbete, glädjeämnen och utmaningar. Med kreativitet, ambition, styrka och hårt arbete lyckas handlarna ge verkligt framtidshopp i en av de allra fattigaste delarna av världen.

Maggie, Telma, Aida, Palmira, Mac, Preciuos, Sudecar, Aida och deras kollegor transporterar mat, kläder och elektronik över Afrikas gränser. De, tre fjärdedelar kvin­nor, försörjer miljontals människor och står för en avsevärd del av södra Afri­kas ekonomi. Trots detta kantas handlarnas vardag av korruption, hopplöst otydliga regler och maktmissbruk. Kvinnorna tvingas utföra sexuella tjänster som mutor och deras gods be­slagtas regelmässigt. Handeln mellan Afrikas länder begränsas också av snedvridna handelsavtal med rika länder i Europa och Amerika.

 Projektledare och fotograf för Handlare är Marcus Haraldsson, journalist, fotograf och författare från Dalsland, som nu följer upp den populära utställning En linje över Kina som visades på Arbetets museum 2008.

Handlare är en samproduktion mellan organisationen Economic Justice Net­work (EJN) i Sydafrika och Svenska kyrkan och Diakonia i Sverige. EJN är initiativtagare och huvudsyftet är att väcka opinion i södra Afrika.

 PRESSVISNING: torsdag 27 september kl.10.
VERNISSAGE:
lördag 29 september kl.14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 29 september 2012 – 2 februari 2013.
PRESSBILDER:
finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press.

 FÖR MER INFORMATION:
Annelie Egelin Tärning, intendent på Arbetets museum, 011-23 17 06, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, vik. informationschef på Arbetets museum, 011-23 17 09, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping