Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beyond the image

Lördagen den 7 september öppnar Beyond the image - politisk illustration som historisk källa på Arbetets museum i Norrköping. Beyond the image är den tredje och sista utställningen i regi av Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst. I utställningen visas politiskt kommenterande bilder från ett helt sekel.

I utställningen Beyond the image visas politiskt kommenterande bilder från 1900-talets början fram till idag. En rad nordiska tecknare riktar läsarens uppmärksamhet mot olika betydelsefulla händelser under rubrikerna Politiska val, Generationsmotsättningar, Nationella kriser och Stereotyper.

Ett av illustratörernas viktigaste verktyg är stereotyper, något som innebär en svår balansgång. Stereotyper bygger på fördomar och föreställningar, därav finns alltid en risk att bilderna kan förstärka en fördom snarare än att problematisera den. När och hur en tecknare väljer att hantera en nationell eller internationell kris är inte heller alltid självklart. För svenska tecknare var mordet på Olof Palme ett trauma som inte så lätt lät sig tolkas. På samma sätt var det svårt att gestalta Anders Behring Breiviks attentat mot ungdomarna på Utøya i Norge. Då politiska illustratörer i alla tider har hämtat material från sin egen samtid blir de här bilderna en värdefull historisk källa.

I utställningen återfinns bland annat tecknarna EWK, Helena Lindholm, Riber Hansson (SV), Siri Dokken, Ragnvald Blix (även under pseudonymen Stig Höök) och Finn Graff (NO) och Tove Jansson, Ville Tietäväinen och Kari Suomalainen (FI).

Beyond the image har tidigare visats i våra nordiska grannländer Norge och Finland och återvänder nu till Sverige och visas under perioden 7 september till 3 november på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst i Arbetets museum.

Direkt efter vernissage hålls en föreläsning av Joanna Rubin Dranger, serietecknare, bilderboksskapare och professor i illustration på Konstfack. Föreläsningen, Visuell makt, ger oss en bild av hur toalettsymboler, hakkors, berusade gorillor, Mona-Lisa och rasstereotyper hänger ihop. Efter föreläsningen bjuds publiken in till ett samtal.

Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst har drivits av EWK-museet på Arbetets museum sedan 2009. Nätverket har satt fokus på den nordiska politiska illustrationskonsten och har genom sina årliga konferenser och vandringsutställningar ökat kunskapen om hur satir och karikatyr blir en röst i det dagliga offentliga samtalet. I nätverket ingår Arbetets museum/EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst i Sverige, Fredrik Stabel & AvisTegnernes hus i Norge, Danske Bladtegnere i Danmark och Päivälehti museum - nyhetsarbetets och tryckteknikens historia i Finland. Nätverket finansieras av Kulturkontakt Nord.

PRESSVISNING: torsdag 5 september kl.10
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 7 september – 3 november 2013
PRESSBILDER: finns att ladda ner på www.arbetetsmuseum.se under Press

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent på EWK-museet, 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping